Край на евтинията в Одрин! Цените по пазарите подгониха нашенските. Синият

...
Край на евтинията в Одрин! Цените по пазарите подгониха нашенските. Синият
Коментари Харесай

Край на евтинията в Одрин! Съвети за пазаруващите


Край на евтинията в Одрин! Цените по пазарите подгониха нашенските. Синият пазар в Одрин е една от първите спирки за шопинг в северозападна Турция. 
Пазарът, който е отворен в събота,
постоянно дава опция на жителите да купуват по-пресни плодове и зеленчуци на по-ниски цени от тези в питателните магазини в Турция.

Това е един от най-оживените пазари в Одрин. Никога не е губил интереса на жителите, въпреки че е краткотрайно на ново място, до момента в който трае преустройството му най-малко до Нова година. Новата локация
е на метри от остарялата.
Въпреки високата инфлация в Турция, с цените на зеленчуците и плодовете, пазарът е притегателно място за локалните клиенти и туристи най-вече от България и Гърция.

Посетилите пазара обаче се оплакват, че цените са доста по-високи от преди. Търговците настояват, че при тях към момента е по-евтино
в съпоставяне със прилежащите страни.
Често пазаруващи подчертаха, че преди година цените са били на половина спрямо тези в България, в този момент разликата към този момент е доста по-малка.

Скъпо е най-вече за турците с стеснен приход. „ Въпреки, че минималната работна заплата бе увеличена от юли и чисто е над 11 000 лири (742 лева.), тя не е задоволителна за живеене в страната “, разяснява
постоянен клиент на пазара в Одрин.
Граждани, които ще приготвят зимнина заявиха, че тук има зеленчуци на преференциални цени.

Пълно е със стока, само че клиентите са по-малко от преди. Плодовете и зеленчуци са свежи и пресни, като разнообразието варира по отношение на сезона.

Тези дни на пазара бобът се търгува за 70 лири (4,70 лв), зеленият боб и някои сортове домати се продават за 60 лири (4 лв), праскови за 50 лири (3,40 лв), грозде 40 лири, тиквички, лимон, патладжан, морков, чушки, чесън, лук и ябълки има за 30 лири (2 лв), краставиците са 25 лири (1,70 лв), кило пъпеш и любеница
се продават за по 15 лири, което е към левче.
Синият пазар е отворен всяка сряда и събота. В събота пазарът е по-голям, по тази причина постоянно го назовават съботен пазар. Работното време на Синия пазар е от 8:30 сутринта до момента в който се стъмни, нормално към 18:30. През летните месеци е отворен до по-късно.
Синият пазар е условно разграничен на две елементи.
В предната част на пазара, където е централният вход, се продават главно хранителни артикули – плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, бяло сирене, яйца и ядки. В задната част на пазара ще намерите най-вече облекла – спортни екипи, блузи, дънки – и артикули за дома като
килими, завеси и спални комплекти.
Ако идвате обаче за облекла е по-добре да посетите другия огромен пазар на Одрин, наименуван Петъчния „ Улус “ пазар. Той е най-големият пазар за облекла в града.
Особеност на пазара е, че там няма
да ви разрешават да избирате продуктите, по тази причина в случай че за вас е значимо да пипнете стоката, по-добре се насочете към извършване на покупки от магазин.

Изгответе лист със артикули, които желаете да закупите от пазара авансово. Така ще прекарате по-малко време на пазара, който другояче е голям, и ще ви остане в допълнение време за извършване на покупки по другите магазини.
Ако е допустимо, използвайте дребни пари.
Избягвайте да давате едри банкноти и да чакате ресто – паниката е огромна, изключително в събота, и недоброжелателни търговци може да забавят, излъжат, или не ви върнат ресто.

Най-добре плащайте в лири. Ако плащате в лв. – цената ще е повишена.
Избягвайте да купувате от най-евтиното.
Често, като обърнете в левове, разликата в цената е стотинки, само че купувате по-качествени артикули.

Избягвайте търговци, чиято стока е без етикет. Най-вероятно ще ви разгласят по-висока цена от действителната, защото са разбрали, че сте туристи.
Дръжте пари и персонални движимости под око.
Въпреки, че пазарът е безвреден, не подценявайте риска от кражба изключително в случай че сте в тълпа. Не дръжте портмонето и персоналните си движимости в плитки джобове или в ръката.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР