Край на евтините лекарства от Турция.Стойността на лекарствата във всички

...
Край на евтините лекарства от Турция.Стойността на лекарствата във всички
Коментари Харесай

Край на евтините лекарства от Турция, обновяват цените до дни


Край на евтините медикаменти от Турция.

Стойността на медикаментите във всички аптеки в Турция е идентична, тъй като се управлява от Анкара, с цел да бъдат предпазени жителите. 

Изгодните цени притеглят хиляди наши сънародници да търсят нужните им лекарства в прилежаща Турция.
Поради голямата инфлация и тромавата система,
цените на медикаментите изостават от действителната инфлация и към момента са доста преференциални за българите. Това е повода за големите опашки в аптеките най-вече в Одрин през уикендите.

Системата на ценообразуването на медикаментите обаче ще бъде обновена , оповестява „ Марица “. Базата за установяване на цените от 1 евро,

която ще се употребява при ценообразуването на медицински артикули за хуманна приложимост в страната, е увеличена с 25 % и е избрана на 17,5483 лири.

Наредбата влиза в действие от 25 декември.

Президентът на Камарата на фармацевтите в Анкара Ерканлъ съобщи, че актуализацията на цените на медикаментите обезпечава облекчение за стеснен интервал от време.
„ В момента едно на всеки 4 медикаменти не е налично.
Повече от хиляда медикаменти не могат да бъдат открити на пазара. “

Нуртен Сайдан, ръководител на Съюза на всички фармацевти-работодатели (TEİS), показа:  „ Смятаме, че казусът с медикаментите, които не се намират на пазара, ще продължи защото равнището на обменния курс е надалеч под настоящия обменен курс. “

Сайдан съобщи, че съгласно решението цената на 1 евро в турски лири, която ще се употребява при ценообразуването на лекарствени артикули за хуманна приложимост, е увеличена с 25 % от 14,0387 лири на 17,5483 лири, само че действителният обменен курс е 31,61 лири. Ако той се приложи обаче, нарастването би трябвало да е 55 %.

„ Курсът, избран от министерството, продължава да бъде 50 % от действителния курс на еврото през последните 8 години.  Това е главната причина за дефицитът на медикаменти. Смятаме, че казусът с неналичието на медикаменти на пазара ще продължи, тъй като курсът е доста под действителния. Проблемът ще продължи най-вече с вносните медикаменти “, добави той.

Тъй като това решение ще влезе в действие на 25 декември, от през днешния ден потокът от медикаменти от складовете стартира доста да понижава,  отбеляза експертът. През идващите 10 дни доста жизненоважни медикаменти може да не бъдат налични на пазара.

„ Актуализирането на обменния курс на еврото няма да е задоволително, с цел да бъдат медикаментите налични на пазара. Необходимо е да се усили поддръжката на локалната фармацевтична промишленост и да се усили производството допустимо най-скоро. В резултат на това нашата взаимозависимост от задгранични източници ще намалее и ще бъде обезпечено преимущество в цените на медикаментите “, заключи Сайдан.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР