Край на бързото каране! ЕС въвежда нов вид ограничител на

...
Край на бързото каране! ЕС въвежда нов вид ограничител на
Коментари Харесай

Край на бързото каране – ЕС въвежда нов вид ограничител на скоростта от юли!

Край на бързото каране! Европейски Съюз вкарва нов тип ограничител на скоростта от юли. Интелигентният помощник за ограничение на скоростта (Intelligent Speed Assistance), който към този момент се внедрява в редица модели, би трябвало да помогне за действителното понижение на скоростта. Той не „ задушава “ мотора непрестанно, а работи съгласно обстановката, базирайки се на GPS данни за местоположението на автомобила и информация от камерата за различаване на пътни знаци. ISA към този момент е необятно навлязъл, защото стана наложителен за всички нови коли в продажба от 2022 година
Сега, в допълнение към звуковите и образни предизвестия, които ISA издава към водачите, активиращите се при превишаване на скоростното ограничаване (първата ми работа е да изключа звуковото предупреждение), напълно скоро

ISA ще стане доста самодейна, като ще понижава сама скоростта на придвижване.

В взаимозависимост от марката и модела на автомобила, намаляването на скоростта ще става или посредством понижаване на мощността (след като не се съобразите с образните и звукови предупреждения), или посредством противопоставяне от педала на газта, когато го натискате и се движите над оптимално допустимата скорост. Педалът ще бутне назад десния крайник на лидера, с цел да му алармира, че би трябвало да понижи скоростта на придвижване.

Европейската комисия счита, че всеобщото нахлуване на ISA може да понижи пътните произшествия с 30%, а съдбовните изходи от тях с 20%.

За да се опита да реализира това, Европейски Съюз постанова от юли 2024 година всички нови коли, ванове, камиони и автомобила, които се движат по европейските пътища, да бъдат оборудвани с този проективен помощник ISA.

Това е стратегия, заложена в електронния блок за ръководство на мотора, която лимитира оптималната скорост на автомобила.

Първото ограничаване на скоростта за коли е несъмнено със закон в щата Кънектикът в Съединени американски щати на 21 май 1901 година Документът регламентира придвижването на коли наоколо до конски впрягове и не разрешава придвижването в града със скорост над 12 мили/час (19 км/ч), а отвън града – над 15 мили/час (24 км/ч).

Ограничителят на скоростта

Както знаем, на немските аутобани няма (на избрани прави от тях) ограничаване на скоростта, само че множеството коли са спънати до 250 км/ч. Пионерите тук са Audi, BMW и Mercedes-Benz. Те подписват джентълменско съглашение за непринудено внедряване на тези ограничители в своите коли. Това се случва през 1987 година, когато на пазара излиза втората баварска „ седмица ”, по-специално версията BMW 750i с V12 мотор.

Електрониката елементарно се заобикаля

Доброволното съглашение за оптимално ограничаване на скоростта от 250 км/ч, подписано сред най-големите немски производители, стартира да губи силата си с течение на времето. Затова съществуват разнообразни пакети, които отвързват моторите до 300, 320 км/ч. Да не приказваме за тунинг колите и всички италиански и английски компании, известни със своите суперспортни модели.

Дори да не може да си позволите от тези коли, посредством препрограмиране на контролния блок (чип тунинг) или други начини, ограничителите на скоростта могат да бъдат отключени.

 

Източник – Carmarket.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР