Кравите са един от символите на Швейцария, те са върху

...
Кравите са един от символите на Швейцария, те са върху
Коментари Харесай

Съдбата на кравите в Швейцария се решава на референдум

Кравите са един от знаците на Швейцария, те са върху стотици типове сувенири и несъмнено, върху изкусителни швейцарски шоколади. Но тази седмица кравите са във фокуса на публичното внимание в красивата алпийска страна поради иден в неделя референдум. С какво кротките животни разпалиха полемики.

С рога или без рога - това е въпросът. Кравите и козите в Швейцария не подозират, че ориста им е обект на референдум, само че допитването е напълно съществено и въпросът, на който швейцарците ще дават отговор в неделя е следният: да се дават ли дотации на фермерите, които отглеждат крави с рога. Референдумът е иницииран от Армин Капол - 66 годишен фермер, определящ себе си като бунтовник и бранител на достолепието на животните.
Армин Капол, основател на референдума: Трябва да почитаме кравите такива, каквито са. Да им оставим рогата. Когато ги погледнеш, те са горди и високо вдигнати глави. Когато им махнеш рогата, наподобяват тъжни.
Три четвърти от кравите в Швейцария са без рога - при дребна част от тях това е генетична съдба, при множеството обаче рогата се отстраняват - с рязане или изгаряне с нагорещено желязо. Мотивът - да са по-безопасни за другите животни и за хората. Изгарянето трае седем секунди и животните не го усещат, тъй като са упоени.

Жан-Мари Сюрер, ръководител на ветеринарна организация: Когато се кастрират животни, котки или кучета, това също е лишаване на тяхното достолепие. Двете неща са сходни, само че кастрирането с интервенция е безболезнено, до момента в който тук се ползва изгаряне и при махането на рогата болката е по - интензивна, когато животното се разсъни.
Армин има осем крави с рога. Казва, че когато се вслушал в тях, се въодушевил за референдума. Рогата им оказват помощ да контролират телесната си температура и да поддържат връзка между тях. На тях им би трябвало повече място за паша и за развъждане. Затова фермерът упорства да им се поставя дотация от 190 швейцарски франка на животно на година.

Армин Капол, основател на референдума: Кравите с рога са едвам 10% в Швейцария. Но би трябвало да ги запазим, с цел да не се стигне до генетичното им изгубване. Хората би трябвало да осъзнаят, че рогата са значими за животните. Ако изчезнат, няма да се появят още веднъж.
Целта на Армин е и да събере поддръжка за идеята да спре премахването на рогата на животните. Но не всички го поддържат. Стефан има 48 крави, които дават по 1000 литра мляко дневно.

Стефан Гилген, шеф на плантация: Против съм. С рога рискът от пострадвания и на животните, и на хората е по-голям.
Властите имат и други съображения. сходна дотация би възлязла на 30 милиона, които би трябвало да се вземат от общия бюджет за селско стопанство от 3 милиарда франка. Засега двата лагера имат еднакъв брой поддръжници и изходът от референдума е непредвидим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР