Кръвен тест за повече от 50 вида рак изглежда истински

...
Кръвен тест за повече от 50 вида рак изглежда истински
Коментари Харесай

Пробив: Нов кръвен тест разпознава 50 вида рак

Кръвен тест за повече от 50 типа рак наподобява същински обещаващ в огромно изследване на NHS, настояват откриватели, представени от BBC

Тестът разкри вярно два от всеки три рака измежду 5000 души, които са посетили персоналния си доктор със подозрение за признаци в Англия или Уелс.

В 85% от тези позитивни случаи той също по този начин е показал първичното място на рака.

Тестът Galleri търси разнообразни промени в елементи от генетичен код, които изтичат от разнообразни типове рак. Ранното разкриване на лечим рак може да избави животи.

Изследователите от Оксфордския университет споделят, че пробата остава значително „ в развой на работа “, само че може да усили броя на разпознатите типове рак.

Често пациентите имат признаци, като загуба на тегло, с редица вероятни аргументи и изискват голям брой проби и визити в болница.

Повече от 350 от участниците в изследването - най-голямото по рода си при пациенти със подозрение за признаци на рак - след това са били диагностицирани с рак, употребявайки обичайни способи като сканиране и биопсия. Относно:

75% от тези с позитивен кръвен тест е открито, че имат рак

При 2,5% от тези с негативен резултат е открито, че имат рак

Макар и да не е задоволително прецизен, с цел да „ допусне или отхвърли рак “, пробата е в действителност потребен за пациентите, водещият откривател проф. Марк Мидълтън сподели пред BBC News.

„ Тестът беше 85% прецизен при разкриване на източника на рака – и това може да бъде в действителност потребно, тъй като толкоз доста пъти не е явно незабавно, когато имате пациента пред вас, какъв тест е нужен, с цел да видите дали признаците му са до рак ", сподели той.

„ С тази прогноза от теста можем да решим дали да поръчаме обсег или сканиране и да се уверим, че вършим верния тест първия път. “

Констатациите ще бъдат показани на конференцията на Американското сдружение по клинична онкология в Чикаго и оповестени в списанието The Lancet Oncology.

„ Още проучвания “

NHS също употребява теста Galleri, създаден от калифорнийската компания Grail, при хиляди хора без признаци, с цел да види дали може да открие скрити ракови болести.

Първоначалните резултати се чакат тази година - и в случай че съумеят, NHS в Англия възнамерява да разшири разпространяването до още един милион души през 2024 година и 2025 година

Тестът е изключително добър при разкриване на сложни за разкриване ракови болести като рак на главата и шията, червата, белия дроб, панкреаса и гърлото.

Д-р Дейвид Кросби от Cancer Research UK сподели: „ Констатациите от изследването допускат, че този тест може да се употребява в поддръжка на общопрактикуващите лекари да вършат клинични оценки – само че са нужни доста повече проучвания в по-голямо изследване, с цел да се види дали може да усъвършенства общопрактикуващите лекари оценка и в последна сметка резултати за пациентите. "

Националният шеф по рака на NHS проф. Питър Джонсън сподели: „ Това изследване е първата стъпка в тестването на нов метод за допустимо най-бързо идентифициране на рака, въведено от NHS – ранното разкриване на рак е жизненоважно и този тест може да ни помогне да хванем повече ракови болести в по-ранен етап и оказват помощ за спасяването на хиляди животи. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР