Краткосрочните мерки за туризма са много спешни – запазването на

...
Краткосрочните мерки за туризма са много спешни – запазването на
Коментари Харесай

Алибегов: Ако нивата на ваксинация останат същите, ни очаква един много тежък летен сезон

" Краткосрочните ограничения за туризма са доста незабавни – запазването на ставката от 9% Данък добавена стойност. Мярката 60/40 да продължи да се ползва и да бъде модифицирана при потвърден спад на оборота от 20% по отношение на 2019 година Кредитите, които бяха обявени за туристическия бизнес, е хубаво да преминат към грантове. Видяхме, че тези заеми, обезпечени от страната, е мярка, която не се получава. Открити сме за имунизационната акция. Ако равнищата на имунизация останат същите, то ние ще имаме един извънредно тежък и отрицателен летен сезон. Това сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Вероятно външните оператори ще откажат да работят в България. Трябва да се одобряват в действителност внезапни и доброволни ограничения. Информираността във връзка с имунизациите би трябвало да се увеличи. До началото на лятото би трябвало да вдигнем % на имунизираните до най-малко 50-60% от популацията. При деяние на зеления документ – той би трябвало да важи за всички български жители, надлежно за всички обществени действия и услуги. Важно е да се подхващат дейности за изчистване на отрицателните практики с сдружения за групово събиране на отчисления за авторски права, като Музикаутор и Профон ", акцентира Алибегов.

" Пожелаваме триумф на кабинета и на новия министър на туризма. Успехът на господин Кирил Петков ще бъде триумф за цялото българско общество. Успехът на господин Проданов ще е триумф за целия туристически бранш. Ние сме подготвени да взаимодействаме с българското държавно управление, с институциите в търсене на решения на проблемите на българския туризъм ", съобщи Поли Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм.

По думите ѝ България излиза от един доста сложен интервал на безвремие, на проблеми, които безусловно са задушили туристическия отрасъл.

" Днес се надяваме да отворим нова страница на благоприятни условия за развиване на капацитета на българската промишленост. От позиция на първата стъпка, която считаме за нужна, е въвеждането на зеления документ. Държим разграниченията по браншове и по институции да бъдат преодолени. Всички български жители би трябвало да бъдат сложени на равна основа. Нито един бизнес, нито един бранш, не трябва да бъде подложен под друго изискване по отношение на другите. За нас това без подозрение е първата вярна стъпка. Готови сме също по този начин да участваме в една самодейна, смислена и усмихната акция за имунизация. Туристическата промишленост би могла да даде ваучери, които да се употребяват в заведения за хранене, в хотели ", съобщи Карастоянова.

Изпълнителният шеф на Българското конгресно бюро Теодора Жилкова очерта главните цели в дълготраен проект пред КБТБ.

" Най-важният ни дълготраен приоритет е обединяването на туристическия бранш посредством изменение на закона за туризма и основаването на консолидирана организация (по модела на Камарата на строителите). Също по този начин, държим да се сътвори " Камара на бизнесмените в заведенията за хранене и развлечения ", което ще докара до предвидимост и сигурност в бранша, като същата ще пази ползите и подкрепя развиването на сектора. Друга дълготрайна цел е формулирането на нова тактика за развиването на туристическата промишленост в България 2022 – 2032 година посредством осъществяване на интернационален конкурс за взаимна работа на Министерството на туризма. Искаме също по този начин да учредим национална маркетингова и рекламна организация, която да организира професионална активност на интернационалния туристически пазар по модела на Хърватия и други европейски страни ", посочи тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР