Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 05 май

...
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 05 май
Коментари Харесай

Витанов с нова прогноза за ковид и войната

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 05 май 2022 година, показа през днешния ден на стената си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво предвижда той:

" Както постоянно, първо пандемията, след това войната.

Преди да почна, къс коментар по формата. Формата е общоприета, числата всеки ден са настоящите за деня. Ако ги следите, бързо ше придобиете вътрешен глас, по какъв начин се променя ситуацията. Ако изменението ви се коства постепенно и безинтересно (няма екшън) то повода е следната: направил съм показателите по този начин, че изменението да е такова за по-добра дълготрайна предсказуемост. Няма екшън. Има предсказуемост. И на оснавата на тази предсказуелост може да се взимат решения.

1. Това, което ни чака в идващите дни е придвижване на броя на новите случаи нагоре - надолу. Вчера придвижването бе нагоре. Днес е надолу. Това придвижване нагоре - надолу се чака да продължи докъм 20-ти май. Знаете, намираме се в зоната на хаоса на броя на новите случаи и очекването за придвижването на броя случаи е точно такова - да бъде безредно.
Да забележим с чисълца, какво е настоящата конюнктура.

2. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.84.
За тези, които не наблюдават - през вчерашния ден беше 0.85.
Под 1 е, значи обсегът на болестта продължава да се свива. " Втората фондация " е постоянен сюжет и държи крепко фронта. 35 дни след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура. При практическа липса на ограничения. Здравната система е готова и чака офанзивата на модифицирания Омикрон. Цел - да го провалим в опитите му да се популяризира масирано в България като го изтикаме към по-топлия интервал на годината. Виждате, че този проект се осъществя.

3. Ежедневната инспекция за суперпожар. И през днешния ден няма. Няма суперпожар. Дифузното разпространяване го угасихме.
Това ни е основната отбрана против модrфицирания Омикрон.
Както ви писах, мъчно ще му е да го възпламени още веднъж. Ето, бави се към този момент 35 дни. И тъй като угасихме дифузното разпространяване преди да махнем ограниченията, броят на новите случаи на 100 000 индивида тук е 10-на пъти по-нисък в сравнение с в някои страни в западна Европа. На това му се споделя - да си направиш сметката.

Ето няколко контролни чисълца през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване
За страната - 0.19
София-град - 0.23
Пловдив - 0.17
Бургас - 0.20
Варна - 0.08
По южните граници
Благоевград - 0.14
Кърджали - 0.17
Смолян - 0.18
Хасково - 0.18
Ямбол - 0.33

Този показател е друг от базовото репродуктивно число. С
него се следи положението с дифузното разпространяване по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространяване стопира или напълно го няма.
Виждате - ситуацията към този момент е спокойна, стойностите на показателя са в пъти под 1. Има леко покачване спрямо през вчерашния ден.
Дифузното разпространяване го няма, " Втората фондация " държи ситуацията под надзор. И Гергьовден се обрисува да е спокоен. Виждате, че прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдва.

3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Броятна приетите в болница и на тези в интензивни отделения бавно спада на седмична база.
Нещата са под надзор.

4. Проверка за цялостен локдаун. Има ли цялостен локдаун? Няма. И местни няма. Забравихте какво беше това локдаун.
Забравихте, тъй като както " Хари Селдън ", в този момент и " Втората фондация " стои непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена.
5. Проверка на смъртността. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които умрелите ще са едноцифрено число, ще се усилва. Бройката ще върви надолу към 0.
Но постепенно.

6. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 35 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. " Втората фондация " е постоянна, здравната система
се оправя с проблемите, прогнозата за спокойни празници се удостовери.
Дифузното разпространяване е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го възпламени към този момент 35 дни са несполучливи. Предстоят дни, в които стойностите на показателите ще се движат нагоре - надолу. Място за терзание няма.

7. Картите през днешния ден. Изглеждат сносно. Не знам, дали да ви ги демонстрирам всеки ден, промените са мудни. Защо обаче са мудни? От метематическа позиция - бавноизменящите се параметри на системата поробиха бързоизменящите се и ги управляват сега. Имаме класическа демонстрация на главния принцип в синергетиката - правилото на подчиняване на параметрите. Повече за синергетиката може да научите от книгите на Хакен и Пригожин, а по-младите и поназнайващи математика - като дойдете дипломанти и докторанти в моята изследователска група. При Мориарти обезпечено ще научите занаята. Пък след това ставайте Шерлок Холмовци. Всяко последващо потомство в известна стапен е отричане на учителите си. Тъй, че в случай че искаш да станеш Шерлок Холмс, ела да учиш при Мориарти.



Не се чакат внезапни подскоци на броя болни по празниците и след тях. Областите около гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост към момента има области в алено. Ситуацията е под надзор. " Втората фондация " се чака да се оправи с вноса на болест около идващите празници и да ни води към спокойното лято.
Плановете на злокобния професор се извършват. Хайде претенденти за Шерлок Холмовци, идвайте да учите занаята.
Зловещ значи хем злобен, хем движимост. Като прихванете вещината, може е да се справите със злината. А може и да не се справите.
Dark side of the Force is pathway to many abilities some consider to be unnatural.



Може дави се коства необичайно младежи, само че с цел да се оправяте в българското обществено тресавище, би трябвало добре да разбирате и да владеете Тамната страна на Силата. Какво ще вършиме с нея, към този момент е втори въпрос.

Сега за войната.

1. Гледната точка в тези разбори ви е ясна - тази на Бисмарк.
Това придава на разбора нужната структура, с цел да бъде стабилен.
Знаете какво да гледате - беше ви казано освен тук, само че и от американското разузнаване - гледате дали ще се появи огромния краматорски казан и дребните котлета из него. Имали ги през днешния ден. Още ги няма. Котелът и котлетата са знак за триумф на руснаците. Липсата им - знак за триумф на украинците. Извод - съветското нахлуване продължава, само че котлите ги няма. Засега точка за украинската войска. Която е по-голяма от съветската формация там. Числеността към този момент компенсира техническото предимство на руснаците. С много разход на пушечно месо. Но знаем, че борбата там е сред две велики сили и ще се води до последния украинец. Става дума за геополитеческо преразпределение. Какво тук значат няколкостотин хиляди починали украински бойци. Пешки на огромната шахматна дъска, както споделяше Бжежински.

2. Обстановката около Краматорск. Руското нахлуване там не е спряно. Но върви постепенно. Което е и предстоящо.
От главните цели на руснаците - Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче не е завладяно нищо. Очаквания - тежка артилерия, тежки оръжия. Инач руснаците нищо няма да завладяват. Украинската войска направи няколко мобилизации, съветската - не. В момента числеността на украинската войска е доста по-голяма. Ако искаш да имаш триумф, би трябвало да я понамалиш. С тежки оръжия. Няма солидно потребление на тежки оръжия - няма триумф. Което е и настоящата обстановка по фронтовете.

3. Техническото изкривяване. Гледаме, има ли го, няма ли го. Сега е момента да се види, какво е останало в двете армии. Нали по този начин. Ако украинската войска не е механически пречупена, ще провежда огромно контранастъпление. Ако е - ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.
Техниката, която украинската войска имаше при започване на войната си отпътува в период - до 15 април, както ви беше планувано. Нещата се крепят на западните оръжейни доставки. Спрат ли доставките, обстановката бързо ще се утежни. Не инцидентно украинския министър на външните работи заставам 4 дни тук. Което си беше нелепост - да разбере целия свят, че им доставяме оръжие. Най-добрите работи се правят безшумно и зад кулисите. Но като е известно, Ганьо обича да се бие по косматите гърди - във Виенската баня, де, да не си помислите друго. Тия нещо стават единствено във Виенската баня, а каквото гнило има - то е единствено в Дания съгласно признанията на един тамошен със синя кръв.

4. Психическото изкривяване
Няма промени на фронта на душeвността. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата. У нас през вчерашния ден плесници са радавали по манифестации и контрамитинги. Абе хора, гледайте от гладната точка на Бисмалк - това ще ви нахрани ли? Ще ви напои ли? Няма. Виж, да ви отвлече вниманието от настоящите проблеми - ще свърши работа. Но таво е то пропагандата. Народа като цяло обаче не кълве и не му се занимава с тая война. Има си други, много по-насъщни проблеми.

5. Нека в този момент да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически разбор.
Бързина на решенията и страховити офанзиви не виждаме. Заблати се тая война. Което и чаках - че ще е дълга, с доста жертви за руснаците. Това в този момент е ясно, само че аз го чаках още като почна войната.

Победата изисква разсъдителност, непримиримост и съобразителност. Разсъдливост има и в двете страни, непримиримост също. Находчивост не се вижда - млатят се по остарял руски пример - с доста жертви.
Няма да пиша повече по тази причина през днешния ден, тъй като имам друга работа. Утре ще обезщетявам.
Добре, стига за през днешния ден. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната поговорка от него, с цел да се поразмислим:

- Даже победоносната война е зло, което би трябвало да бъде предотвратено от мъдростта на народите.
Че е бил прав, в този момент го виждате с очите си. Че народите са позабравили какво е война и са поизпростяли - и това го виждате. И нещо забавно. Българският народ не му се занимава с тая война. Значи е умен според Бисмарк.
Пропагандата не може да го помръдне. Значи е неприятна. Така де, това споделям и аз - неприятна е. Хванал съм се за главата от аматьорщината там.

И така, следва да забележим какво ще има да става.
Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР