Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Починалите досега през октомври са над 6 пъти повече от починалите за целия октомври 2020 година

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 29 октомври 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Днес има и една добра вест - параметрите в моделите за предсказание на обстановката започваха да понижават. С други думи в идващите 4 дни не се чака по-нататъшно ускорение на утежняването на обстановката. То ускорение на утежняването не се чака, само че утежняването си е тук. Нещата не са добре. Базовото репродуктивно число през днешния ден е малко над 1.3 - ден осми подред. Очакванията са да падне под 1.3.

Мотаенето към 1.3 обаче значи, че здравната система няма да може да си отдъхне. Очакванията тук са броят на дейните случаи да продължи да пораства и да почни да наближава доста цифрата, за което ви запитвам, а то е 100 000.

Това написа проф. Витанов в обществената мрежа.

Такова натоварване до момента не е било. Технически видяно - здравната система е претрупана. Ако не беше претрупано, нямаше да се разкриват нови кревати. Очаква се да има продължаващ напор от нуждаещи се от болнично лекуване и от интензивно такова. Този напор няма да бъде регистриран от статистиката, защото просто няма толкоз кревати. Претоварването на здравната система е и кадрово - няма фрагменти за първа линия, а каквито има, са много изтощени. Смъртността се чака да е висока най-малко още 2 седмици - т.е. най-малко доникъде на ноември. Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на рева или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември.

Следват картите.

Виждате картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Там равнище 4 доминира - 27 области са там или са претенденти за там. Всичко без Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да нервира със жълтия си цвят и ще влезе в алената зона. Затова - още един път -хора, пазете се, спазвайте обикновените ограничения, т.е. стойте настрани от всеобщи събирания и поддържайте персонална хигиена, като задоволително дълго си миете ръцете - най-малко 20 секунди.

Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там доста мрачно алената зона ви споделя кои области са над 1000 случая на 100 000 и кои са претенденти да влезнат в тази зона. Ключовите област за раширяване на тази зона са Пловдив и Ловеч. Те може да свържат проблематичната зона в Цевнрална България с проблематичната зона в Централна България

Картата на риска съгласно нашата методология е каквато се и чака да бъде - изцяло виолетова. Пожарът продължава да гори със страшна мощ.

Смъртността - виждате ли в този момент, за какво се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат злобари и други.

А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно формалния портал coronavirus.bg, че някои злобари още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто цифри за информация:

умряли в края на септември 2021 - 20882

умряли до през днешния ден - 23718

умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441

умряли за октомври 2021 - 2836 (за 28 дни)

Починалите до момента за октомври 2021 са 6.43 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито желае да си ги прави. Давам единствено цифри, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви заречен. Пак наблягам - нещата не са така обикновени, както наподобяват.

Разпространението на болестта в страната е дифузно - всички области са с такова разпространяване. Моделите демонстрират известно намаляване на дифузното разпространяване. Ако това е по този начин, то приказките за локдаун последователно ще затихнат. Ще остане това, което от дълго време съм ви писал - цялостен локдаун (пълно затваряне на всички и излизане самичък след позволение със SMS) няма да има.

С две думи - ситуацията продължава да е неприятна. Правете каквото желаете, ходете, където желаете. Но стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)

Пазете се.

Между другото, както и предказах и ви писах, не ме избраха за член-кореспондент на Българска академия на науките. Никого не избраха от математическите науки. Благодаря на всички учени, които ме поддържаха. Те оцениха това, което върша за математиката, за науката и за Българска академия на науките. Имаше групичка учени от моето поделение - на математическите науки, които работиха против мен - очевидно и неявно. Да им напиша нещо и на тях. Момчета, май ви сътворих проблеми. Станах толкоз прочут с анализите и прогнозите си, че и кучетата почнаха да ме познават. Вдигнах до небето рейтинга на математиката, на науката и на Българска академия на науките. Научните ми индикатори са най-хубави от всички претенденти. За признателност, получих ножове в гърба, макар уверенията, че нищо такова няма да има. Целенасочено провалихте избора ми, само че с това провалихте и опцията математиците да имат двама нови член-кореспонденти. Сега нямат нищо. Трябва най-сетне да разберете, че тези, които се занимават повече с приложна математика не са нещо по-малко от вас. Те са тези, на които се крепи имиджа на математиката в обществото. Когато мачкате тях, неизбежно ще дойдат и неприятни времена за чистата математика. От която народът нищо не отбира и по никакъв начин не можете да му я обясните, колкото и да му пишете по дъските неразбираеми за него неща. Пише ви го човек, който също потвърждава теореми, нали по този начин.

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля, написа още проф. Николай Витанов в персоналния си профил във фейсбук.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР