Кръстова гора е от магичните места у нас, което привлича

...
Кръстова гора е от магичните места у нас, което привлича
Коментари Харесай

Торба жълтици докарва частица от кръста Господен в Родопите

Кръстова гора е от магичните места у нас, което притегля като магнит даже и неверниците, карайки ги да се връщат още веднъж и още веднъж.

 

Сякаш за манастирския комплекс на родопския връх Кръстов е казано всичко. Създателят на актуалния комплекс – починалият към този момент отец Васил Аринински, разказва в книгите си събития и хора, оставащи настрана от всеобщия интерес. Той споделя и историята на частицата от светинята кръста Христов, такава, каквато не е общоизвестна.

 

След рухването на Константинопол под османска власт през 1453 година Патриаршията е ограбена, а златно-сребърната ракла с парчето от Честния Кръст е прибрано в султанските дворци.

Отец Аринински написа, че монасите от Бачковския манастир „ Света Богородица “, „ като разбрали, че султанът присвоил раклата, решили, че една торба жълтици е задоволителна да го съблазнят, с цел да им съобщи святата светиня с Честния кръст “.

 

Според описа на отеца монасите в действителност съумели за една торба жълтици – какъв брой огромна е тази торба, не се споделя,  да измолят раклата със светинята. Върнали се в Бачковския манастир и я сложили на почетно място. Скоро хора от близо и надалеч научили за частицата от кръста, на който е разпнат Христос, и почнали да прииждат към манастира. Но Бачковската обител доста пъти ставала жертва на разнообразни грабители. Затова монасите решили раклата с Честния кръст да се съхранява в манастира „ Света Троица “ на връх Кръстов над село Борово, където крадци не пристъпвали.

 

Занесли златно-сребърната ракла там. „ Всяка година против празника Всемирно Въздвижение на Честния кръст раклата със Светия кръст се носела с литийно шествие през бърда и чукари кози пътеки, с песнопения през Марциганица и през Клувията до манастира. Отслужвала се литургия и водосвет, а на другия ден богомолците още веднъж тръгвали с раклата назад за Кръстова гора “, написа отец Аринински.

 

В този роман на индивида, знае най-вече за святото място и който съгражда от руините тогавашната обител, липсват доста от разказваните в интернет и всякакви други книги истории - за пътуващи монаси: от Русия, спрели да починат на връх Кръстов с раклата. Липсва и заповед на съветския цар да му донесат светинята от Константинопол. Отец Аринински не написа нищо за скриването на раклата със светинята, с което удостоверява по-известната част от историята на българския Йерусалим – че през XV век при помохамеданчването на Родопите манастирът „ Света Троица “ е опустошен, а монасите избити. Преди това те съумяват да скрият светинята с частицата от  кръста на Исус Христос. Любимата легенда на доста българи гласи, че огромните ясновидци Петър Дънов и Ванга предсказват, че когато раклата със светинята се покаже, тогава за България ще настъпят положителни дни.

 

Отец Аринински споделя в една от книгите си за кражба на три църковни кръста от неговия дом. Тази кражба е съвсем незнайна за разлика от изгубването на кръста подарен през 1939 година от цар Борис Трети и български военачалник като признателност за чудотворното изцеление на княгиня Евдокия и сина на военния. Известно време след кражбата на стоманения кръст при започване на 90-те години на предишния век той е открит, разрязан на две. Имало и записка, в която пишело, че двама от крадците са намерили гибелта си, а третият връща светинята, тъй като не желае и на него да му се случи същото.

 

Разказът на възстановителя на манастирския комплекс на Кръстова гора не е толкоз отблъскващ, само че е сходен. „ Не можем да не отбележим чудото, което стана на Кръстопоклонна неделя (това е третата неделя от Великия пост преди Възкресение Христово - 6.р.). След обяд, както нормално, комисия от трима души отварят касите, с цел да приберат подарените суми от народа, и каква беше изненадата, когато отвориха касата под Кръста над параклисите на 12-те апостоли?

 

Вътре в касата откриха трите кръста – един нагръден и два водосветни, които бяха откраднати от вкъщи на свещеника Васил Стефанов Аринински през септември 1999 година Неизвестни апаши разрушили жилището на свещеника в Нареченски бани, като взели тези кръстове, сума от 750 лева и една моторна резачка. Пред охранителя Георги Кюлюханов свещеникът сподели, че кръстовете рано или късно ще бъдат върнати, както по-рано върнаха огромния кръст, подарен от Н. В. цар Борис Трети. Какво ги е предиздвикало да върнат кръстовете, не знаем, не знаем също какво им се е случило “, написа отец Аринински.

Инфо: Уикенд

Тагове: Георги Кюлюханов Петър Дънов Ванга връх Кръстов Родопите отец Васил Стефанов Аринински отец Аринински Кръстова гора
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР