Кръстосана“ трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти

...
Кръстосана“ трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти
Коментари Харесай

Рядка „кръстосана“ чернодробна трансплантация спаси семейства от Украйна и Турция


„ Кръстосана “ трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти от Украйна и Турция. Сложната интервенция е осъществена в болница Acıbadem Atakent в Турция, от хирурга проф. Ремзи Емироглу. Двамата пациенти са били в напреднала фаза на чернодробна непълнота, а трансплантацията на здрав орган е била единствената опция за тях. „ Кръстосването “ се е наложило заради липса на съгласуемост сред реципиентите и техните донори. И четирите интервенции са минали сполучливо и органите действат обикновено както при донорите, по този начин и при получателите.

Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който може да регенерира и продължава да действа без съществени затруднения, даже в случай че 70% от размера му бъдат отстранени. Това прави допустимо осъществяването на чернодробни трансплантации от жив донор, което е животоспасяваща опция за пациенти с чернодробна непълнота, за които дългите листи на чакащи за трупен донор не са добра опция. „ Кръстосаните “ трансплантации, от своя страна, оказват помощ на тези измежду тях, които имат непосредствен донор, само че двамата нямат нужната съгласуемост. Поради високата трудност такива интервенции се правят единствено в няколко центъра по света.

Диагноза „ чернодробна непълнота “

39-годишният Микола Павлив, който живее в Лвов, Украйна, се обръща към доктор, угрижен от пожълтели склери на очите си. След осъществените прегледи и проучвания, ненадейно е диаганостициран с цироза.

„ Бях шокиран, когато лекарят ми заяви диагнозата, тъй като в никакъв случай преди не съм боледувал “, споделя Микола. В търсене на най-хубавото лекуване, той и брачната половинка му Лариса отпътуват за Италия, където ги осведомят, че се постанова трансплантация на черен дроб. Италианските лекари обаче не могат да извършат интервенцията, заради кръвна несъответственост сред Микола и роднините му от първа степен.

Така семейство Павлив се връщат назад в родната си страна и вършат изследване, което им демонстрира, че трансплантацията може да бъде осъществена в Турция. Те се обръщат към болница Acıbadem Atakent, където заради кръвната несъответственост им е предложена „ кръстосана “ трансплантация. Г-н Павлив приема предлагането и е записан в листата на чакащи за подобаващ донор.

Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации стартира процедура за разкриване на съчетаем донор и се свързва с 66-годишния Сюлейман Йонал, който също е в очакване на подобаващ донор заради липса на съгласуемост със сина си Иззет. Баща на 5 сина и 2 дъщери, Йонал споделя: „ Преди четири години бял блъснат от автомобил. Малко по-късно научих, че имам чернодробно заболяване. Отидох в болничното заведение във Ван, само че чернодробната трансплантация се оказа невъзможна поради кръвна несъответственост. Затова избрах кръстосана трансплантация “.

Лекарите преценят, че Микола Павлив и Сюлейман Йонал са подобаващи за кръстосана трансплантация. Така част от черния дроб на Лариса Павлив е вкоренен на Сюлейман Йонал, а от Иззет Йонал – на Микола Павлив.

Операцията продължава 9-10 часа

Кръстосаната трансплантация на черен дроб не е лесна процедура, твърди проф. Ремзи Емироглу, шеф на Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации. „ Кръстосано донорство използваме постоянно при бъбречните трансплантации, само че чернодробната интервенция може да продължи 7-8 часа и времето се удвоява при кръстосана трансплантация. Информирахме пациентите за рисковете, а те ни отвърнаха, че нямат различен избор и одобряват трансплантацията при всевъзможни условия. Тогава пристъпихме към самата интервенция. Направихме съответните мерки и започнахме интервенцията сутринта. За благополучие сме огромен екип и правим трансплантации в три наши лечебни заведения. За тази интервенция съответно събрахме при нас всички екипи и подготвихме четири операционни маси. Операциите на двамата донори и двамата реципиенти започнаха едновременно и цялата процедура продължи към 9-10 часа. Не срещнахме съществени усложнения или затруднения както по време на интервенцията, по този начин и в следоперативния интервал. Пациентите бяха изписани след две седмици “, споделя проф. Ремзи Емироглу.

Кръстосани чернодробни трансплантации не се вършат доста постоянно в Турция, споделя хирургът и добавя, че за фамилии Павлив и Йонал всичко е минало сполучливо. Специалистът прибавя, че физическото възобновяване в постоперативния интервал също е значимо: „ Не е елементарно да преминеш хирургична интервенция с висок риск в непозната страна, която не познаваш и чийто език не разбираш. Но нашите пациенти са доста положителни и енергични хора. Сега към този момент са и по-щастливи. Двете фамилии се харесват между тях. За нас е огромно задоволство да ги забележим още веднъж здрави и щастливи “.



Всички сме просто хора

Сюлейман Йонал, който с помощта на украинското семейство най-сетне получи черния дроб, който очакваше от четири години, твърди че другите езици и вярвания не могат да бъдат спънка за общочовешките полезности. „ Бях доста сюрпризиран, Украйна е надалеч от Турция… Но във всички случаи това е отличен късмет. Мислех си, че ще се откри орган за мен в Турция, само че това няма значение. В последна сметка, всички ние сме просто хора. Отново съм здрав след интервенцията и се усещам добре “, споделя той.

„ Денят на интервенцията беше сложен както за мен, по този начин и за фамилията ми. Това беше последната ни вяра, само че знаехме, че всичко ще е наред “, споделя на собствен ред Микола Павлив. И добавя, че доста се зарадвал на новината за подобаващ донор: „ Преди това съм идвал два пъти в Турция на отмора. Но този път дойдохме да търсим избавление. В Турция възвърнах здравето си и си потеглям от тук благополучен “.

Няколко дни след сполучливите трансплантации и осъществяване на нужните проучвания, двете фамилии са изписани от болничното заведение, получили късмет за нов живот и нови другари. Казват, че ще поддържат връзка и в бъдеще посредством обществените мрежи, където към този момент споделят общи фотоси.

„ Всъщност, всички хора по света желаят едно и също. Животът е най-голямата полезност, и това е по този начин без значение от възраст, вяра, раси, страни и езици. Всеки се пробва да запази живота и както виждате, тук няма общо дали си от Турция или Украйна “, разяснява хирургът проф. Емироглу.

С над 700 осъществени чернодробни трансплантации досега, Центровете за трансплантация на черен дроб към лечебни заведения Acibadem реализират успеваемост на високо международно равнище и са референтен център за комплицирани случаи за пациенти от други центрове в цяла Турция, в това число и за деца.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР