Кръст-енколпион на 1100 години откриха при археологически проучвания на античната

...
Кръст-енколпион на 1100 години откриха при археологически проучвания на античната
Коментари Харесай

Откриха бронзов кръст- енколпион при разкопки на античната крепост Алмус в Лом

Кръст-енколпион на 1100 години откриха при археологически изследвания на античната цитадела Алмус в Лом.Ръководителят на теренното проучванегл.ас.д-р Владислав Живковот Секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, заяви за открит бронзов нагръден кръст – енколпион, обвързван с духовния живот на Лом през Средновековието.За откритието оповестиха от страниците на уеб страницата на БНР Видин.

" Към момента най-впечатляващата находка, обвързвана със съществуването на средновековното българско населено място, е един кръст – енколпион. Кръстовете – енколпиони през Средновековиетовъзникват още през късната древност през 5 век сл.Хр.Те са кухи и вътре се съдържали мощи на светци или части от светия кръст. Находката е затворена, в горял слой, т.е. изгубена. Предстои реставрацията й в лаборатория като се надяваме, че тя още пази част от мощи.

Ако бъдат открити такива, те ще бъдат предоставени на някоя от църквите в Лом за предпазване. ” - казаВладислав Живков.

Според експерта, находката е на към 1100 години и е от края на 9 и началото на 10 век сл.Хр.

Това съответствува с интервала на ръководство на цар Симеон Велики (893 - 927 година).

Сходни находки са откривани при разкопки край село Якимово, както и в тогавашната столица – Велики Преслав. Старата столица е и евентуалното място, където са направени двата кръста-енколпиони от Лом и Якимово.

Проучванията тази година са финансирани от бюджета на музея в Лом, със съдействието на локалната общинска администрация. Има и извоюван план от Министерството на културата.

В момента се завършва първият стадий с локално финансиране. С финансирането от извоювания план на Министерството на културата се чака работата да продължат още един месец, а самите изследвания сред месец и половина и два месеца, допълниВладислав Живков.

Античната цитадела " Алмус " се намира в квартал " Калето ". Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от към 200 м. и повърхност от 4 хектара.

Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и комерсиалните кораби. От досегашните изследвания на кастела, почнали през 80-те години на предишния век, е известно, че античната цитадела е починала през втората половина или края на 6 век сл.Хр., само че по време на Първата българска страна тя още веднъж е заселена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР