Красотата на родната България е безкрайна. Едно от най-пленителните места

...
Красотата на родната България е безкрайна. Едно от най-пленителните места
Коментари Харесай

10 места в Рила, които си заслужава да посетим

Красотата на родната България е безкрайна. Едно от най-пленителните места е Рила планина.

Заема северозападния завършек на Рило-Родопския масив и е с повърхност 2629 кв. км. От нея извират реките Искър, Марица и Места… и това напълно не е всичко.

В нея се намират над 100 забележителности, които си заслужава да посетите. Ние подбрахме 10 дестинации, които не трябва да пропускате.

1. Седемте рилски езера

Рилските езера са най-дългата и най-посещавана група езера в България. Красотата им притегля освен български, а и задгранични туристи. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са ситуирани сред 2100 и 2500 метра надморска височина. Езерата носят имена Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Наречени са по този начин поради формата, която заемат. Важно е да знаете, че езерата са подобаващи за посещаване през летните месеци. През зимата маршрутът е сложен и би могъл да бъде преминат само от опитни планинари. От персонален опит споделям, че е допустимо тази естествена забележителност да бъде обиколена за ден, само че сигурно ще ви бъде по-приятно и умерено, в случай че отседнете в някоя от околните хижи.

2. Рилски манастир

Несъмнено това е един от знаците на България. Разположен е на 1147 метра надморска височина, сред реките Рилска и Друшлявица. За негов основател се счита Иван Рилски (първият български монах-отшелник). В Рилския манастир се намират и мощите на светеца. През 1778 година манастирът става жертва на пожар, само че с помощта на богати българи от цялата страна е възобновен. Площта му е 8800 кв. м. В наши дни той е настоящ мъжки манастир. В музея към манастира има над 380 експоната, най-интересен от които е първият географски глобус у нас, направен от Неофит Рилски. Освен че може да си купите икони, сувенири, албуми и картички, манастирът предлага и нощувки и може да бъде посетен целогодишно.

3. Връх Мусала

Мусала е най-високият връх освен в България, а и на целия Балкански полуостров – 2925 м. Разположен е в Национален парк Рила, а името му в превод значи „ пътят към Бог “. Пътят към върха стартира с въжен превоз от Боровец до Ястребец. Оттам отиваме към хижа Мусала, а след нея вървим по маркировките. Целият преход лишава към 4 часа. След като стигнем до върха, пред очите ни се разкрива спираща дъха панорама. Виждаме Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и Стара планина. Под върха са ситуирани Мусаленските езера, които са седем на брой. Най-ниското от тях се намира до хижата.

4. Костенски водопад

Костенският водопад се е ситуиран по течението на Стара река. Височината му е 12 метра. В непосредствена непосредственост до него има топли минерални извори, места за пикник и заведения за хранене. Най-подходящ за посещаване е напролет, когато водите му са най-пълноводни. Маршрутът не е по никакъв начин тежък, което разрешава разходка както за възрастни, по този начин и за деца. Дори известният български създател, „ патриарх на българската литература “ – Иван Вазов, е впечатлен от хубостта на това място и посвещава две от творбите си на него.

5. Връх Мальовица

Висок е 2729 метра. Макар и с по-малка височина от Мусала, връх Мальовица не отстъпва по посещаемост от феновете на красиви естествени гледки. Намира се в Северозападна Рила и се издига сред долините на река Мальовишка и река Удрина. Изграден е съвсем напълно от гранит. Има разнообразни направления за стигането до върха. Отново целесъобразни за нанагорнище са топлите сезони. Маршрутът не е доста лек, заради съществуването на каменисти сектори. От височината на върха се виждат извисяващите се Удрински езера, връх Мусала, хижата на Седемте рилски езера, Рилски манастир, Витоша и цялата Рила.

6. Язовир Белмекен

 10 места в Рила, които си заслужава да посетим

Това е най-високият язовир (1923 м) с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Разположен е по течението на Сестримска река и е част от каскадата „ Белмекен – Сестримо – Чаира “. Името му значи „ Известно място “. Пътят до него е добре поддържан, а с изключение на за разходка, язовирът е подобаващ и за лов на риба. За тази цел обаче, не би трябвало да забравяме топли облекла, даже и през лятото.

7. Черното езеро

 10 места в Рила, които си заслужава да посетим

Черното езеро, или още наречено Кара мочур, се намира в централната част на Рила, на запад от Смрадливите езера. Смята се за едно от най-труднодостъпните езера в планината. Образувано е във провесен циркус, а площта му е към и над 4,8 ха. От него се разкрива прелестна панорамна панорама.

8. Стобските пирамиди

 10 места в Рила, които си заслужава да посетим

Намират се в западния дял на Рила планина, над село Стоб. Разположени са на към 700 метра надморска височина, а височината на самите пирамиди доближава до 10-12 метра. Могат да бъдат признати за феномен, тъй като са формирани в резултат на течащата от дъждовете вода върху скали и почва. Пътеката, която води до пирамидите, е добре поддържана – има маркировка, табели и пейки за отдих.

9. Светилището под Царев връх

 10 места в Рила, които си заслужава да посетим
Снимка: Filipov Ivo

Намира се на към 2200 метра надморска височина, по билото на Рила и съставлява мегалитно светилище с извънредно подредени камъни в разнообразни форми. Легендата гласи, че точно там цар Петър I e разговарял със Св. Иван Рилски. Смята се също, че това светилище е предходник на Рилския манастир. След разглеждането на тази забележителност, може да се мине и пред самия Царев връх, намиращ се на височина от 2378 м. От него се разкрива панорама към Мальовишки дял, Предела и Северен Пирин.

10. Урдини езера

 10 места в Рила, които си заслужава да посетим

Те са шест на брой и са позиционирани в прилежащ на Седемте рилски езера циркус. Достъпът до тях не е изключително елементарен и по тази причина не са толкоз постоянно посещавана дестинация. Въпреки че са ситуирани на много огромна повърхност, за тяхната обиколка са нужни единствено няколко часа. Носят имената Сухото, Рибното, Триъгълника, Удавника, Голямата Паница, Малката Паница. Част от езерата са с кристално чиста вода, а други имат зеленикав цвят. Ако решите да посетите Удрините езера, ще бъдете впечатлени от силата, която излъчва това място.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР