Красивите музикантки от трио Хипнотик ще подгреят откриването на фотоизложбата

...
Красивите музикантки от трио Хипнотик ще подгреят откриването на фотоизложбата
Коментари Харесай

Хипнотик откриват изложбата България през стъклото на времето

Красивите музикантки от трио Хипнотик ще подгреят откриването на фотоизложбата България през стъклото на времето на 8 февруари в Националната художествена изложба Квадрат 500.

Те са определени от фондация Ценности, чиито ръководител е Антонина Стоянова, поради отличното си осъществяване и елегантното си лъчение, извънредно подобаващи за настроението на експозицията.

Младите дами отлично се вписват в концепцията да се съчетаят модерни технологии със старинните фотографски плаки, запечатали сюжети от българските природа и обичай от началото на 20-век.Фотоизложбата показва цифровите разновидности на 36 оригинала, които могат да бъдат наречени „ дядото на диапозитива “.

Оригиналите и архивен уред, с какъвто са били снимани, ще бъдат показани в обособена витрина. Историята на плаките, която минава през България, Италия и Англия, развива се в продължение на повече от век и е обвързвана с фамозни персони, ще бъде прожектирана на изложбата под формата на къс филм, основан от Милена Кънева и Ирина Дикова.

Втората дама е повода плаките да попаднат в ръцете на Антонина Стоянова преди 20 години посредством италианската аристократка с нетипично за Ботуша име Надежда Близнаков. Стъклата се предавали в фамилията й като фамилна светиня на дядо й Марко Близнаков – деятелен българин от Стара Загора, който отпътувал да учи в Триест и там се влюбил в Петронела Венециани от прочут патрициански жанр.

Съдбата го среща с фамозния италиански публицист Итало Свево, с който стават баджанаци. При разкриване на офис на фабриката им в Англия се срещат с един от основателите на модерния разказ Джеймс Джойс и го канят да живее в сходната на дворец вила Венециани.

За признателност ирландският създател преподава британски на децата на Марко Близнаков, а в облика на основния воин от най-знаменития му разказ се разпознават черти от характерите на българина и на Итало Свево. Старозагорецът става почетен консул на България в Италия и със стъклените плаки изнася сказки за хубостите на родината си и бита на неговия народ.

Посетителите на изложбата България през стъклото на времето ще могат да видят изключителните свидетелства от 8 февруари до 7 април в Квадрат 500, зала 19.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР