Красива и стара традиция - боядисването на великденски яйца. На

...
Красива и стара традиция - боядисването на великденски яйца. На
Коментари Харесай

Как да боядисаме яйцата натурално, без вредни химикали

Красива и остаряла традиция - боядисването на великденски яйца. На децата е доста занимателен този развой и за това техните родители непрестанно се пробват да го вършат по допустимо най-интересен и любопитен метод. Съвременните рисувани фоля и багрила не ни разрешават изцяло да се насладим на празничния обред.
Ето за какво взехме решение, през днешния ден да ви срещнем с един дълготраен национален способ - изобразяване на яйца с лукови кори!
За някой хора този способ не е по никакъв начин нов. Това е потвърдена рецепта още от времето на нашите баби. В задатък една дребна загадка - запасете се авансово с доста зеленина и марля. 
Необходими са ви следните неща:
1. яйца; копър; ножици; конци; парче марля; игла или съчка за зъби; 120 грама лукови люспи; 
Измийте усърдно яйцата и ги поставете в тенджера с топла вода /около 35 градуса/, вземете чиста гъба и сапун за пране и разтрийте черупката. След това изплакнете яйцата с чиста вода. 
Откъснете на копъра единствено горните листа. Стъблата няма да ви бъдат нужни, също са прекомерно грапави за модела. Потопете за 15 секунди във вряла вода филиз от копъра и го залепете върху яйцето. За да получите стремежи модел, използвайте иглата или клеча за зъби с цел да изправите залепените му листа. С по-големите листа се работи по-лесно. 
Нарежете тензухът на части с подобаващ размер - то би трябвало изцяло да покрие яйцето и още малко. След това поставете яйцето в центъра на парчето и го увийте. Краищата на марлята завържете с конец.
За отварата за оцветяване сложете в 1,5 литра вода измитата обвивка и варете в продължение на 30 мин. След като се охлади, потопете яйцата в тензуха. Внимавайте - в случай че водата е гореща, те могат да се спукат!
Поставете по-късно тенджерата на лек огън да къкри за към 10 мин. Ако желаете по-наситен цвят, яйцата би трябвало да постоят в отварата от люспи най-малко още 5 - 10 мин. Прехвърлете по-късно багрилата в студена вода.
Отстранете тензуха и листата и изплакнете яйцата добре, като ги поставите под течаща вода. 
Това е изцяло задоволително, с цел да сте подготвени с боядисаните яйца за празника.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР