Красива и изключително добре запазена мраморна глава на статуя бе

...
Красива и изключително добре запазена мраморна глава на статуя бе
Коментари Харесай

Археолози откриха глава на статуя в Хераклея Синтика


Красива и извънредно добре непокътната мраморна глава на скулптура бе открита при разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко.

Моментът на намирането и първите реакции бяха запечатани на видео и качени във Facebook от медийната платформа Archaeologia Bulgarica.
Предстои разчистване, разбор и датиране на забавната находка. Но незабавно може да се каже, че това не е главата на статуята, която отново екипът на доцент доктор Людмил Вагалински (НАИМ) откри през август под стълбището на форума в Хераклея Синтика. Скулптурата е на мъж, а главата – на жена. Прическата й е известна през Римската императорска ера и се назовава melon frisure – тъй като релефът на косите припомня линиите по кората на пъпеша.
Главата на незнайната хубавица от Хераклея Синтика е открита в сондаж под дувар в източната част на форума и е в доста положително положение. А това поражда доста въпроси – освен коя може да е тя и къде ли е останалата част от статуята, а и какво може да значи практиката елементи от статуи да се заравят под градежи в този завършек на империята.
Дали става дума за набожен обред? И тази догадка ще бъде тествана посредством търсене на паралели и съвещания със експерти. А уеб сайтът на Archaeologia Bulgarica дава обещание да разгласява резултатите./offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР