Академик Вера Мутафчиева е значим учен и историк, един от

...
Академик Вера Мутафчиева е значим учен и историк, един от
Коментари Харесай

Акад. Вера Мутафчиева: Сигурна съм, че без фантазия не би се родила и развила ни една наука

Академик Вера Мутафчиева е важен академик и историк, един от най-популярните модерни български писатели, чиито исторически романи са преведени на над 12 езика и са удостоени с голям брой български и интернационалните награди. Автор е на сюжета на българския филм „ Хан Аспарух “ (1981).

Тя е експерт по османистика и социално-икономическа история на България по време на Османската империя, академик на БАН (2004), доктор на историческите науки (1978), ст.н.с. I ст. (1980), с десетки научни изявления в България и чужбина. От 1961 г. разгласява художествена прозаичност – романи, повести, есета с историческа и модерна тема.

Умира след малко, само че тежко боледуване на 9 юни 2009 г. в София. Прахът ѝ е разпръснат в Егейско море на 13 юли 2009 година

Ето и някои нейни мисли, събрани от chetilishte.com:

Само любовта те кара да усещаш със сетивата на различен човек, да те боли с неговата болежка и да мислиш с мислите му.

Знае се, че човешката обвързаност е къса. Но никой, когато разлюби, не си признава, че същият закон важи и за отсрещната страна. Всеки мисли, че не престават да го обичат както преди и от това са произлезли доста тъжни недоразумения. Така човек се насилва да скрие от другия края на личната си обич, бои се да не го убие, до момента в който оня от своя страна, прави същото.

Научете се, че всяко придвижване и дума в живота ви е избор – вие избирате през всеки момент на живота си, а отхвърляте отговорността за своите беди.

Няма учебно заведение, ни университет, дето да заменят по полза, по обсег и плодове самоучението.

Вярно излиза, че последният подарък, получен от нас, е словото. Доказателство: при заплаха то изчезва на първо време.

Не сте ли забелязали – когато приказваш искрено, без небивалица и декорация, постоянно е мъчно. Сякаш думите са ни дадени не с цел да разкрием сърцето си, а с цел да го скрием.

Описаните часове ще да са ми завещали едно крепко предписание: при неволя не спри на място, не затъвай в очакване! Бездействието е постоянно печелещият зложелател на хомо фабер.

Сигурна съм, че без фикция не би се родила и развила ни една просвета. А без логичност – никакво художество.

Чудаци! За какво хабят старания, думи и минават като слепци през живота? Пред боязън от отвъдни страдания, от пъкъла. Сякаш пъкълът ще уплаши човек, живял задоволително дълго и задоволително добре! Сами трансформират себе си в гладници, а след това гладуват за самодоволство. Не е ли по-пряко просто да блаженстваш и да се убедиш, че пъкълът е в самата приятност, в умората, досадата, преситата. Така не ще жадуваш парадайс и не ще се боиш от ад…

Ако всичко на тоя свят е суетно, не е ли пък напълно суетна скръбта?

Винаги, когато в историята се намеси туй „ в случай че “, разсъжденията не престават напълно на възли и клупове; няма „ в случай че “ в историята – там всичко става по едничкия метод, по който може да стане.

В ранна младост не разбирах за какво възрастните хора обичат живота. От върха на цветущата си младост ги презирах. Към края на младостта те ми бяха занимателни: що толкова намират в живота? Днес се съгласявам с тях.

Защо се боим от ранната гибел другари – та ние убиваме себе си доста по- цялостно с това, че живеем…

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР