Красив празник на талантливата младост, фестивалът на изкуствата, който с

...
Красив празник на талантливата младост, фестивалът на изкуствата, който с
Коментари Харесай

Започва фестивалът “78 години от началото” на НУИ „Добри Христов“ - Варна

Красив празник на надарената младост, фестивалът на изкуствата, който с всяко свое издание отбелязва следващата година от основаването на именитото варненско Музикално учебно заведение, в този момент е под мотото „ 78 години от началото “. Организаторите от Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” ще зарадват феновете на музикалните, танцовите и изящните изкуства с поредност от увличащи събития.

„ Варненското учебно заведение по изкуствата има дългогодишни обичаи в основаването на професионални фрагменти и една от тайните на този триумф е артистичното съдействие сред учители и възпитаници, което е наша запазена марка – признава шефът Румяна Петрова. – С сътрудниците и учениците нямаме самообладание да споделим с публиката този гърмеж на артистична сила, който се получава от смесването на рутината и младежкия ентусиазъм. “

Традиционният концерт на 25 февруари, с който учебното заведение отдава респект на своите създатели, ще показа шедьоври на класическото и фолклорното музикално изкуство, изпълнени от солисти и камерни сформира. Символично е началото на концерта, в което възпитаници и учители ще бъдат един до друг на музикалната сцена на Градската художествена изложба като Симфониета „ Добри Христов “ с диригент Стефан Славчев в Моцартовата интродукция „ Сватбата на Фигаро “.
В програмата на концерта „ 78 години от началото “ са включени още превъзходни мостри на международната и българска класика, както и фолклорни и модерни творби. Ще чуем “Хорал ” от Джовани Пиерлуиджи ди Палестрина, изпълнен от Квартет цугромбони с началник Валери Пашов.

Пианистката Лилия Николова ще сервира “Полонез ” в ре-минор от Шопен, а сопраните Антоана Илиева и Виктория Тодорова ще бъдат дружно в Дует на Графинята и Сузана от операта „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт, на рояла ще им приглася Борил Христов. Инструментални осъществявания ще поднесат на публиката Никола Данев - флейта, и Тимур Бакуревич - китара, с “Антракт ”

от Жак Ибер, както и Струнен квартет с началник Ваня Николчева, който ще показа Престо от Струнен квартет №8 от Щуберт.

В музиката на новото време ще ни пренесат Кларинетен квинтет с началник Пламен Павлов с пиесите на Гершуин – “Лиза ” и “Тико-Тико ”, и Клавирно дуо с началник Диана Карайотова с Танц от Красимир Тасков.

“Поема ” от Зденек Фибих ще поднесат дребните цигулари от отбор “Виолино ” с началник Антоанета Илиева, на рояла ще е Елица Николова.

„ Швейцарският пастир “ от Пиетро Морлаки ще бъде изпълнена от София Иванова - флейта, на рояла - Иво Бонев. Пианистката Денислава Хаджиденева ще ни насочи към българското музикално завещание с “Миниатюри ” от Димитър Ненов. Прелюдия и Алегро от Еужен Боца ще прозвучат в осъществяването на Хари Асенов - цугтромбон, на рояла - Мария Янева. “Етюд-Картина ” оп. 39 №1 от Рахманинов ще извърши Борил Христов - пиано. Една от най-съвременните произведения в програмата - “Асвентурас ” от Алексей Герасимец ще сервира Ева Аенска - ударни принадлежности.

Финалът на този прочувствен концерт ще пристигна с български ритми.

“Мегданско хоро ” от Алексей Енчев в аранжимент на Николай Йорданов ще показа Борислав Лазаров – гайда, на рояла - Елица Николова. Накрая на сцената ще излезе Представителният духов оркестър на учебното заведение с диригент Любомир Александров за празнично Дайчово хоро.

Началото на концерта е в 18:00 в Градската художествена изложба на Варна. Вход свободен!

Още за програмата на фестивала, който продължава до края на май 2023, открийте във Facebook страницата на НУИ “Добри Христов ”

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР