Красимир Вълчев в отговор на въпрос на варненския народен представител

...
Красимир Вълчев в отговор на въпрос на варненския народен представител
Коментари Харесай

С допълнителни стипендии стимулират обучението по професии с недостиг на кадри

 Красимир Вълчев в отговор на въпрос на варненския депутат от ГЕРБ Таня Петрова. В рамките на парламентарния надзор през днешния ден тя повдигна тематиката за издръжката на студентите във висшите учебни заведения, които приготвят нужните на пазара на труда експерти.

По мотив измененията в Закона за висшето обучение, които следва да се гласоподават на второ четене, министърът посочи, че се предлага и друга мярка – страната да заплаща таксите на студентите в 8 професионални посоки, образованието по които се нуждае от спомагателни тласъци като математика, физически и химически науки, машиностроене и други

Красимир Вълчев напомни, че предходната седмица Министерският съвет одобри промени в четири постановления, с които се прави още по-голяма диференциация сред професионалните посоки и висшите учебни заведения, получили по-висока сложна оценка за качество и реализация в сходство с потребностите на пазара на труда. Измененията засягат още преструктурирането на приема, както и реда за даване на стипендии.

" Допълнителните стипендии ще бъдат за тези кандидат-студенти, които изберат да се образоват по специалности с предстоящ предстоящ дефицит от фрагменти и са измежду 10-те % приключили гимназия с най-високи резултати от външното оценяване по български език и литература и измежду 30-те % с най-високи резултати по математика, физика и химия ", посочи министърът. По думите му оптимизацията на приема обаче би трябвало да се прави доста внимателно поради демографското понижение на кандидат-студентите и прогнозите за всеобщ дефицит на фрагменти по всички браншове през идващото десетилетие.

" Адекватността и бързината са факторите за триумфа на просветителните промени ", разяснява на собствен ред Таня Петрова. От трибуната на парламентарната зала тя заявява поддръжка за подхванатите от държавното управление и министерството стъпки във връзка с университетите и специалностите, с цел да се преодолее в бъдеще дефицитът на експерти на пазара на труда.

В отговор на въпроса на варненския депутат по отношение на новоприетите студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия министърът изясни, че се планува освобождението им от такси. " През последните няколко години увеличихме приема на студенти от историческите български диаспори от 400 на 2000, само че са запълнени сред 1000 и 1100 от местата. Паралелно с това стипендиите за тези студенти бяха увеличени 3 пъти ", посочи Красимир Вълчев.

Той подчертава, че измененията по отношение на приема в българските висши учебни заведения разрешават да се кандидатства с оценката от държавен зрелостен изпит на съответния език в друга просветителна система. " Например в случай че едно дете е учило в Германия и матурата му е по немски език, само че има и документ по български език по Европейската езикова рамка, това може да замести матурата по български език, защото демонстрира езикова и информационна подготвеност. Това ще улесни влизането в българската просветителна система на студенти от новите диаспори ", счита министърът.

Той осведоми, че към този момент са планувани осведомителни акции във всички страни, в това число и посредством мрежата от близо 300 неделни български учебни заведения. От министерството са стартирали и създаването на система за електронно кандидатстване, стана ясно още по време на парламентарния надзор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР