Красимир Вълчев ще предложи електронното обучение да продължи и след

...
Красимир Вълчев ще предложи електронното обучение да продължи и след
Коментари Харесай

Дървените ваканции вече са в историята, ще се прилага онлайн обучение

 Красимир Вълчев ще предложи електронното образование да продължи и след края на изключителната обстановка и да бъде прилагано по време на грипните ваканции. Това ще се случи с промени в Закона за предучилищно и учебно обучение, които ще заместят в този момент настоящите наредби.

" Обучението в електронна среда и електронни  ресурс е неизбежно да не се ползва в бъдещите. Ние нямаме опрощение в бъдеще по време на т.нар грипни ваканции да не прилагаме електронно образование ", съобщи Вълчев по време на парламентарна просветителна комисия. 

Според просветителния министър онлайн образованието би трябвало да се надгражда. То би трябвало да е синхронно и да се употребява една и съща платформа. В момента от МОН оферират безвъзмезден достъп до Microsoft Teams, само че не е наложително учебните заведения да работят с нея. Всяко от тях може да употребява платформа, за която има абонамент или работят безпроблемно.

Целта пред МОН е до 2027-2028 над 90% от просветителното наличие да бъде гратис и електронно. " До края на това десетилетието главните просветителни ресурсни на учениците би трябвало да бъдат електронни, в случай че през днешния ден те са книжни ", уточни Вълчев. Един от плановете, по които ще започва работа в тази тенденция е " Образование за утрешния ден ", по който учителите ще се основават безвъзмездни запаси, като за тях получават възнаграждение.

" Дори и единствено 5-6 000 педагози да създават свои запаси базата ще бъде задоволително огромна. ", счита просветителният министър. Той напомни, че по време на изключителното състояние, в която учителите също могат да качват свои онлайн уроци. Ресурси за електронно оценяване също трябвало да се разработят електронно отсега нататък.

Над 2000 таблети са били раздадени като дарения благодарение на МОН по време на изключителното състояние, с цел да могат повече деца да бъдат включени в онлайн уроците. Част от тях обаче били препродадени още до края на същия ден, изясни просветителният Министър Красимир Вълчев. Това се случвало в фамилии, които нямат отношение към образованието и по тази причина тук идвал въпросът дали би трябвало да се обезпечават в тези случаи тъкмо тези деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР