Красимир Русев - художник от Велико Търново, се представя в

...
Красимир Русев - художник от Велико Търново, се представя в
Коментари Харесай

Красимир Русев с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Красимир Русев - художник от Велико Търново, се показва в Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, със независима галерия от 9 ноември до 29 ноември 2023. За гостуването си в морския град професорът от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ” е подготвил селекция главно от два свои огромни плана от последните 10 години. Те провокират феновете със своя прочит на същностни проблеми на културата на нашето време, като надскачат рамките на обичайното изкуство - “Меланхолия ” и “Това не е Америка ”.

Изложбата е под мотото “Красимир Русев в изкуството ”. В дните на подготовката създателят показа пред Нина Локмаджиева какво сплотява в едно цяло селектираните творби:

“С тази галерия желая да направя ретроспекция на последните 10 години, задачата й е да наблюдава пътя ми като създател, с цел да мога да направя своите заключения. Искам да направя своята равносметка, с цел да мога да конструирам идващия си план. Двата плана, които са в центъра на гостуването ми във Варненската изложба, са обединени от това, че употребяват извънредно разнороден език - няма граници за изразните средства, включени са всички вероятни средства на попарта, който е в основата им. Живописта е част от този език, само че има и неонови съоръжения, а и скулптурни обекти, които са известно завръщане към предходното ми обучение, тъй като аз съм учил строителство и архитектура преди този момент.

Искам тази традиция, която съм наследил при образованието си, да влезе като структури в експозициите ми. Има и едно разбъркване на цифров щемпел, на класическа живопис, само че няма я онази живопис в най-истинския й тип, която се преподава в университетските среди. Нещата звучат по един актуален метод - по този начин споделят изкуствоведите, и аз го споделям. Като учител в университета преподавам чиста живопис - класическо създаване на очерк. Смятам, че всеки художник би трябвало добре да познава този език, с цел да може да основава работи, които имат актуален темперамент.

Всъщност познаването на университетския очерк дава добра опция на създателя елементарно и бързо да се показва и да може да стигне най-точно и най-ясно до осъществяване на концепцията си. Един човек би трябвало да познава писмеността и оттова нататък да може да сглобява срички, думи, фрази и концепции. Това е в основата на всяко нещо, което се прави в този свят, в тази цивилизация. ”
В плана „ Меланхолия “ художникът предизвика с въпроси за ролята на изкуството в актуалния свят – не толкоз като естетическо съзерцаване, колкото като мотив за размисъл - написа проф. д.ф.н. Сава Василев:

“Меланхолията постоянно е вълнувала създателя. Тя е прочувствена доминанта в поезията на символистите, позната е и на романтиците, тъй като е част от това положение на духа, с което свързваме същностните страни на индивида.

В изложбата си Красимир Русев залага на по-различен прочит. На концепцията, че меланхолията е част от депресивните положения, които ни връхлитат.

Сред тях е и чувството за тленност. Подходът е автентичен, тъй като подчертава върху концепцията за преходността на материята, превърната в изкуство. Материята избледнява, разпада се неудържимо... Красимир Русев търси свое продължение на казуса за битността на модерното изкуство и наличието му в всекидневието на съвременника. Нещо повече, той излиза отвън рамките на нормалната визия за само вероятния път на другарство сред картината и индивида – образния. Оказва се, че това става и по различен метод, посредством други сетива: тактилно, посредством допиране. Затова в последните му изложения участва брайловото писмо... Изображението е химера, образна машинация, само че и нова, илюзорна действителност. ”

За плана “Това не е Америка ”, който размишлява върху актуалната просвета, Петер Цанев написа, че е умислен като голяма реторична

инсталация: “Творбите... са конструирани като широкоформатни въпроси, които се движат със стремителна наложителност към нас... Какви са осъзнатите контури на настъпилата културна хибридизация? Възможно ли е през днешния ден амбивалентната същина на художествените рефлексии да преодолее своя иманентен културен империализъм, който се съдържа във всички постконцептуални форми на модерно изкуство? Красимир Русев заема позиция, която е оттатък комфорта на иронията и отрицанието. Всяка една от творбите е анимирана като предизвикателство, което живее посредством своите жестове. ”

Красимир Русев е роден 1964 година и е приключил компетентност „ Живопис “ при проф. Николай Русчуклиев във Великотърновския университет, където в този момент е доцент по живопис. От 1991 година той има доста участия в национални и интернационалните изложения – в Полша, Англия, Япония, Съединени американски щати, Хърватска, Румъния, Белгия, Русия, Франция. Досега е показал повече от 30 независими изложения у нас и в разнообразни страни. Носител е на премия за живопис на университета във Велико Търново, СБХ, ТБ Алианц и други. Участвал е в над 15 разнообразни креативен планове в страната и чужбина.

Откриването на изложбата е на 9 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л.

Каравелов ” 1.

Работното време на Градската художествена изложба - Варна, е: понеделник

- събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР