Красимир Манов, енергиен експерт, е интервю за сутрешния блок Добро

...
Красимир Манов, енергиен експерт, е интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Красимир Манов: Росен Христов е министър на гръмките приказки, а директорката на Булгаргаз се гърчи и обяснява за увеличението на цената на газа

Красимир Манов, енергиен специалист, е изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

България и Турция са пред завършването на мегасделка за природен газ. Това се разбра от служебния министър на енергетиката Росен Христов. По думите му всички детайлности ще станат ясни до 10 дни, когато се чака договарянията да са завършили и договорите да са пред сключване. Темата в този момент ще обсъдим с енергийния специалист Красимир Манов. Г-н Манов, какво мислите за дадена поръчка от енергийния ни министър? 

Ми какво да мисля, аз гледах изказването му по една от малките екрани. Всъщност тук става въпрос не за някаква мегасделка, става въпрос за приемане на достъп до регазификационните центрове на Турция. Тя разполага с потенциал някъде към 25 милиарда с стартирането на последния, който допускам, че ще стане скоро. Така че това аз от дълго време съм го казвал – че би трябвало да се насочим към турската страна, тъй като тя има големи благоприятни условия и за регазификация, и за доставка на природен газ. За страдание, те потеглиха по тоя път чак в този момент, в случай че аз това съм го казвал от май месец, само че защото бяха в неспособност – знаете историята с " Газпром “, те се опитваха неведнъж да получават количествата по към момента неизтеклия контракт, който би трябвало да изтече до края на годината, и се опитваха по всякакъв начин да оставят " Газпром “ на пазара, което и освен аз, и други специалисти им обясняваха, че това няма да стане, като най-после се видя, че в действителност няма да се случи и се пристъпи към само правилния път. Но следва да забележим какво ще договорят, тъй като тоя министър е министър на гръмките приказки, само че действително виждате, че нещата не стоят тъкмо по този начин, както на тях им се желае. 

" Министър на гръмките приказки “ – за какво, за какво, господин Манов, го определяте като подобен? 

Ами помните ли какво ни говореха, в това число и президентът, който е назначил това служебно държавно управление и в частност министъра на енергетиката – по какъв начин видите ли, намаляването за октомври и декември на цената било заслуга на това държавно управление. Е добре, в този момент, като се усилва цената, отново ли е заслуга на това държавно управление? Ние казвахме, че това се дължи на флуктуациите на пазара. Определящото за цените, това е пазарът и особено за Европа – това е борсата TTF в Холандия, виртуалната борса за търговия с фючърси. Но те ни говореха по какъв начин видите ли, държавното управление било постигнало велики резултати. Ами хайде да ви забележим в този момент! Даже тая заран и директорката на " Булгаргаз “ се гърчеше и обясняваше по какъв начин не било неизбежно цените да се вдигнат. Нали вие сте огромната работа, за какво цените се подвигат? След като вие сте постигнали тогава понижение, за какво не го постигате в този момент? Значи излиза, че тогава са ни лъгали. А всички специалисти им обяснявах, че няма по какъв начин зимата да има някакво леко повдигане, и с помощта на това, че те купуваха скъпия газ август – държавното управление пристигна от началото на август, август и септември, при все това им обяснявахме, че ще има рухване на цените. И то се случи, знаете – на 26 август мисля, че беше, беше най-високата стойност, по-късно се получи внезапен спад, с цел да се доближи до тези цени, които бяха доста по-ниски.  

Г-н Манов, допустимо ли е съгласно вас България в действителност да употребява турските терминали за полутечен природен газ, които щели да обезпечат на страната ни към 1 милиард кубически метра газ на година, което е към 30% от родното ползване? 

Напълно е допустимо, да. Аз от дълго време съм го казвал, че би трябвало да се насочим към Турция, неведнъж съм го казвал. Дори при вас, когато идвах преди, когато ме бяхте поканили в едно предходно присъединяване, и при вас това съм го казвал – спасението на България, ние би трябвало да се насочим. Даже още 2010 година се водеха договаряния. Аз съм бил в студиа, показвал съм фотоси тогава на тогавашния министър председател Борисов с Делян Добрев, с турски представители и така нататък Водеха се договаряния за тази междусистемна съгласуваност сред Турция и България, която не се получи, защото руснаците се намесват, " Газпром “ въздействието се намесва и те ни държаха в тази изолираност, вкара се и това ограничаване за изследване и за извличане на личен шистов газ, в следствие тези прословути контракти, които ни заробваха през всичките тези години с непостижими цени. Докато в този момент нещата поради войната – аз постоянно съм казвал, че нещата би трябвало да се гледат в подтекста на тази война – при войната има ясна разграничителна линия. Вие виждате и в Европа какво стана. След като Русия ни разгласи за неприятелска страна, внезапно се прекратиха връзките сред " Газпром “ и Европейския съюз. Европейският съюз стартира да си получава спомагателни източници, освободи се от тази взаимозависимост. И всичко това нещо би трябвало да се преглежда в този подтекст. Виждате и с нефта какво стана. Така че това е верният път. Но те го започнаха доста късно по неспособност и заради упоритата им нелепост да не престават да търсят схеми с " Газпром “. За това става въпрос. Тези хора са подвластни от Русия и от Москва. Аз съм го казвал неведнъж – те не работят за българския интерес, те работят за съветския интерес, за ползите на " Газпром “. Но в този момент към този момент няма накъде, принудени са и щат – не щат, ще се подхващат верните дейности. За това става въпрос. 

Да. Всъщност оповестиха, че пробивът с Турция в този момент идва след срещата сред Ердоган и Румен Радев. Знаете, нашият президент беше в Турция. 

Какво значи " пробив “, откакто от дълго време сме им казвали, че това нещо би трябвало да се случи? Турция няма интерес да не продава, тя е действителният хъб на Балканите. И това неведнъж съм го казвал – Турция е същинският хъб на Балканите заради географското си състояние и заради това, че има терминали за регазификация към 25 милиарда кубични метра. Отдавна се приказва за този прославен кулоар, знаете, преди природният газ идваше от север на юг, от Русия през Украйна, Молдова, Румъния, България за Турция, за Гърция, за Македония, за Сърбия и така нататък, в този момент нещата се обръщат, в противоположна посока. И Турция има този голям потенциал, където може да се разтоварват нужните големи количества и да отиват в посока на север. За това става въпрос. Въпросът е, че те го забавиха до безконечност в услуга на Москва, само че не им се получи. Всички хора, които схващат от тая тематика, им споделяха, че това няма да стане. Така че за какъв пробив приказваме? Това са разумни, естествени неща, въпросът е, че те се забавиха доста, от което ние страдаме, тъй като нагнетявахме скъпия газ през август и през септември и сега  изясняват тук " Булгаргаз “ – видите ли, по какъв начин цените ще се вдигнат януари, по какъв начин те били студени.

Прогнозират скок с 30% за януари.

Ама можеше изобщо да не се подвигат цените и да няма подобен скок от 30%. Всичко стана поради техните глупави действия, поради тяхната непросветеност и поради тяхната взаимозависимост. Ето за това става въпрос. Когато говорите с хора, които в действителност схващат от тая тема, те това ще ви обяснят. За страдание те не са толкоз доста в България.  

А посочената причина от тях е, че се чака да използваме количествата от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени в действителност. 

Точно по този начин. 

Заради това щяла да се усили и цената на природния газ у нас. 

Да, само че можеше този природен газ, който е нагнетен в Чирен, да не е от този, скъпия. Те нагнетяваха август и септември, когато бяха най-високите цени, при все това още май месец им споделях. Помните ли тогава, всички говореха – леле, ще стане 3000, там Медведев се изказваше, кой ли не – 5000 $ ще стане за 1000 кубични метра. Значи такова нещо няма, има пазарни правила. Когато се изпълнят газохранилищата, което и се случи в Европейския съюз, цените помните ли какъв брой се сринаха? Те паднаха от порядъка на 350 $ за 1000 кубични метра на 26 август. Само за месец-два по-късно те се сринаха и паднаха на 150, дори и сега са по 150. Имаше интервали, когато стигнаха и до 50, до 100, до 80 $ за 1000 кубични метра. Тогава трябваше да се прави нагнетяването. Но те го пропуснаха това нещо.  

Какво ще препоръчате вие, господин Манов, като енергиен специалист? Какво би трябвало да се предприеме? Освен че би трябвало да се насочим към Турция – това към този момент го знаем от вас. 

Това е верният ход – Турция, Гърция. Само че Гърция има единствено един терминал – " Ревитуса “. Той е пъклен претрупан, там слотове доста мъчно, макар че " Булгаргаз “ съумяха да вземат. Това са верните неща, това значи диверсификация. Имаш благоприятни условия от Турция, от Гърция. Не би трябвало да изключваме и Русия, тъй като рано или късно тая война ще свърши, отново ще се влезе в договаряния. Водени са две международни войни и по-късно, знаете, отново се е стигало до търговия и до взаимен бизнес и взаимна комерсиална активност. Това значи диверсификация и гледане на българския народен интерес. Когато почнат да гледат българския народен интерес… Да, в тази ситуация една скоба би трябвало да отворим – за " Лукойл “, да кажем и за това, което се случва сега. Вие виждате, в Народното събрание – там се гледат законопроекти и така нататък Макар че аз ги виждам отново – едно превиване, едно увиване, едно извъртане, единствено и единствено да не вземем нещо да засегнем съветската компания. Абе хора, абе гледайте българския народен интерес, бе! Тръгнали със закон – абе какъв закон?! Взимате решение на Министерски съвет, влизате в оперативно ръководство и дори национализирате тази компания. Защото виждате – " Лукойл “ щели да заплащат тук някакви 90 милиона и по този начин. Изтече новината, че тези видите ли, 170 или 190 милиона, които щели да платят, са повече от това, което " Лукойл “ е платил като налог за всичките години, откогато са в България, а те сами споделиха, че щели да заплащат следващата година 700 милиона, което значи по техните думи, че са правили по 7 милиарда облага. Я го върнете това обратно в годините – това е голям обир, който се е осъществявал от българския народ. И сега виждате цените – 2,90-3 лв.. Цените сега, действителните цени би трябвало да са 1-1,20 лв. по-надолу на бензиностанциите. Тези пари, които се крадат от България, в случай че влизат в българската стопанска система, знаете защо става въпрос, нееднократно съм го казвал – изчислени в лечебни заведения, изчислени в автомагистрали, изчислени в каквото желаете за българските хора. А ние по тоя метод финансираме Русия. И за какво го вършим? Ние идиоти ли сме, какви сме? За това става въпрос, за елементарни, обикновени неща, което се заключава с една дума – отбрана на българския народен интерес. 

С вас в предходен диалог сме говорили и за личните ни залежи. Виждате ли нещо да се прави в тази посока, да се търсят прагматичните решения за България? 

За страдание, извънредно прецизен въпрос. Това непрестанно би трябвало да се повдига като тематика, тъй като България има потвърдени ресурси от над 500 милиарда кубически метра природен газ в тази прословута Етрополска свита, шистови обединения такива, които би трябвало да отбележим – не са в Добруджа, поради което ни проглушиха ушите тогава всевъзможни такива псевдолиберали, зелени и така нататък Но за жалост, нищо не се прави. Тази война обърна всичко. Не е хубаво да използваме думата " посредством “, тъй като знаете, това е една голяма покруса, която се случва в Европа и която надали някой можеше и да си намерения, че такова нещо ще стане в ХХІ век в Европа, само че в подтекста на войната всичко се прекатурна и някои хора почнаха да си отварят очите, тъй като до момента бяха заспали сладостен сън. Имаме природен газ, имаме благоприятни условия, просто би трябвало да падне мораториумът. И се надявам и на това нещо да се обърне внимание, което надали ще стане по времето на това Народно заседание. И знаете преди кои го вкараха това нещо – прословутите там зелени и Енергийната комисия с Мартин Димитров и така нататък Но би трябвало да сме оптимисти, мисля, че и на това нещо ще му пристигна краят, с цел да си търсим личните източници. 

Както сте казвал, природният газ не го интересува кой е на власт. 

Абсолютно. 

" Има закони, които опровергават всяко едно политиканство “ – цитирах ви, това е прецизен откъс от вас. 

Така е. Вижте, би трябвало нещата да се споделят с същинските им имена, а не да се премълчава в услуга на този и на оня, изключително пък на някой отвън България. Това е същинското обединяване на нацията – но Левски какво е казвал – би трябвало да си гледаме нашите си тук, българските ползи. За това става въпрос. Едните гледат на Запад, едните гледат на… Макар че ние в този момент сме част от Европейския съюз и от НАТО и би трябвало да гледаме общите ни ползи в тоя съюз. Русия я оставете, Русия е велика мощ, тя постоянно се е оправяла, ще се оправи и в този момент. Въпросът е ние да си гледаме нашия интерес. Затова се чудим от кое място пари за това, от кое място пари за това. Направо като поговорката вода газят, жадни вървят – същите сме и ние в България, тъй като едни хора в тази ситуация са се сложили в услуга на Русия. За това става въпрос. Но популярност богу се освобождаваме. Ето, договаряния за атомната централа за гориво от " Уестингхаус “ и от " Фраматом “, от " Газпром “ се освободихме към този момент на 100%. Помните ли какво ни споделяха – че без " Газпром “ ще загинем, тук някакъв апокалипсис древен ще настъпи. Е какво стана? Аз бях единственият, който им споделях, че няма да има никакъв проблем. Сега същото е и за " Лукойл “ – видите ли, без " Лукойл “ ще загинем. Ама няма такова нещо! Търговията ще си продължи, този петрол, който го получаваме от Новорусийск, той не е съветски. Това е каспийска тръбопроводна компания, която продава. Там са участници – несъмнено има 20 акционери, в това число и американски, и всевъзможни други, европейски, и " Шеврон “, и кой ли не. Там акционер е Казахстан с 35%. Нефт може отвред да се получи и това, което се приказва – че видите ли, през Босфора не можели да минат… Пълни нелепости! Трябва да се задвижи плана " Александруполис – Бургас “, да се построи още един газопровод, още един нефтопровод, тотално да сме самостоятелни и да заобиколим и Босфора. Ето това е българският народен интерес и това би трябвало да се прави. Въпросът е, че тези хора, даже и под напън – хайде, виждате, отново нещо почнаха да вършат. Пазарът ще ги научи, няма къде да отидат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР