Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава

...
Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава
Коментари Харесай

Революция в Саудитска Арабия: жените ще имат право да шофират


Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде декрет, с който позволява на дамите в страната да ръководят коли. Кралството бе единствената страна в света, в която дамите до момента нямаха право да карат.

В указа се показва, че болшинството в Съвета на висшите богослови е одобрило мярката и тя подхожда на " стандартите на Шариата ".

Новото право би трябвало да бъде въведено най-късно до юни 2018 година. За задачата ще бъде образуван министерски орган, който да даде рекомендации в тази тенденция до месец.

Заповедта на крал Салман е част от напъните на управляващите в Рияд за рационализация посредством разкриване на повече сфери от публичния живот за дамите. Представителите на нежния пол към момента са представлявани в администрацията и съда от попечители, които наложително би трябвало да са мъже.

Международната общественост приветства историческото решение на Саудитска Арабия да позволи на дамите да карат, откакто до момента това беше единствената страна в света, наложила възбрана за това.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш похвали тази " значима стъпка в вярната посока ", а американският президент Доналд Тръмп означи, че това е " позитивен прогрес в интерес на правата на дамите " в тази съюзническа страна, постоянно подложена на критика на интернационалната сцена.

" Щастлив ден! "

Указът на крал Салман раздруса като земетресение ултраконсервативното кралство, отбелязва Франс прес. Активистки, някои от които бяха задържани, че са дръзнали да нарушат възбраната, упорстват за тази мярка от десетилетия.

" Аз съм в потрес, извънредно радостна съм ", споделя пред организацията Хая Ракиян, 30-годишна банкова служителка, живееща в Рияд. " Не чаках сходно решение преди по-малко от 10 или 20 години! ", съобщи тя.

" Това е доста благополучен ден! Още не мога да допускам и няма да допускам, до момента в който не видя това с очите си ", възкликва Шаса Дусри, служителка в петролна компания " Арамко " в Дахран (Източна Саудитска Арабия), която споделя, че кара кола в жилищния комплекс, в който живее, само че в никакъв случай отвън него.

Много дами от саудитския хайлайф, които можеха да карат в Лондон или Дубай, само че не и в Рияд, се опитваха да се опълчват на възбраната в Саудитска Арабия, само че редовно биваха задържани.

" Това е материализация на смелостта на дамите, които се бореха за това от години ", съобщи " Амнести интернешънъл ". " Само че то прекалено много закъсня ", добави организацията във връзка отменянето на възбраната, която тя дефинира като " дребна стъпка ".

Жените не престават да са обект на сурови ограничавания в Саудитска Арабия, където са сложени под опеката на мъж от фамилията - татко, брачен партньор или брат, с цел да следват или да пътуват.

В рамките на проект за стопански и обществени промени до 2030 година, с цел да понижи зависимостта си от петрола, Рияд наподобява смекчава някои наложени на дамите ограничения.
Решението за повдигане на възбраната за шофиране идва, откакто на саудитките беше позволено да празнуват националния празник предходната събота на стадион, което се случва за пръв път в страната.

Мъже и дами танцуваха по улиците под звуците на ударни принадлежности и електронна музика - невиждани подиуми в страната, известна с разделянето сред половете на публични места и със строгата форма на исляма, която изповядва.

Рияд се пробва внимателно да предизвиква някои форми на забавление, макар съпротивата на крайните консерватори в кралството, където половината население е на възраст под 25 години.

Икономическа цена

През ноември предходната година саудитският принц и милиардер Ал Уалид бин Талал, прочут като човек, изразяващ свободно персоналното си мнение, насочи прочувствен зов дамите да получат право да карат.

Той посочи " икономическата цена ", произлизаща от обстоятелството, че с цел да пътуват дамите в Саудитска Арабия са подвластни от " непознати " частни водачи или таксита. А в случай че брачният партньор намира време да закара жена си, това значи той да отсъства от работа, което понижава продуктивността му, означи със страдание принцът.

Да се разреши на дамите да карат към този момент е " незабавна обществена нужда, оправдана от икономическата обстановка ", акцентира той, имайки поради бюджетните усложнения на страната му заради спада в петролните доходи след срутва в цената на суровия нефт.

Според него използването на непознати водачи коства на саудитската стопанска система милиарди долари.

Преди да анулира възбраната, саудитският монарх направи параленост на " минусите на възбраната и нейните преимущества ", прецизира указът.

Според него " болшинството от великите улеми (ислямски богослови) са подкрепили мярка, позволяваща на дамите да карат ".

Опитите за облекчение на обществените рестрикции, които до момента не се показваха допълнително цивилен и политически права, целят да отхвърлен рецензиите по отношение на неотдавнашна репресивна акция, считат анализатори. При " съгласувана акция ", както споделят някои деятели, управляващите арестуваха този месец към 20 души, измежду които имаше авторитетни проповедници и интелектуалци.

Анализатори настояват, че доста от тези дисиденти са подлагали на критика силовата външна политика на младия престолонаследник Мохамед бин Салман (на 32 г.) като протеста на Катар, както и някои промени като приватизирането на държавни предприятия и намаляването на държавните дотации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР