Кралят на маорите в Нова Зеландия - страна, която признава

...
Кралят на маорите в Нова Зеландия - страна, която признава
Коментари Харесай

Крал в Нова Зеландия иска китовете да имат човешки права

Кралят на маорите в Нова Зеландия - страна, която признава една река за живо създание, прикани китовете да получат законни права, сходни на тези на хората, с цел да бъде предпазен този уязвим морски тип, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Крал Тухеитиа Путатау те Вероверой Седми желае китовете да получат правото да живеят в чиста среда, с цел да може броят им да бъде възобновен.

" Песента на нашите предшественици е отслабнала, а местообитанието им е застрашено, заради което би трябвало да действаме в този момент ", споделя крал Тухеитиа в изказване.

През 2017 година Нова Зеландия даде статут на юридическо лице на планината Таранаки и на река Уангануи, считани от маорите за предшественици и които имат значимо духовно значение за тях.

Оттогава този статут се употребява за закъснение или анулация на редица планове и за условие участниците в тях да се съветват с локалното население.

Маорите, които са коренни полинезийци, съставляват 17% от популацията на Нова Зеландия, или към 900 000 души.

Шест от 13-те типа китове са класифицирани като " застрашени " от изгубване или " уязвими " от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР