Кралят на футбола - Пеле е починал! Новината бе потвърдена

...
Кралят на футбола - Пеле е починал! Новината бе потвърдена
Коментари Харесай

Бразилия скърби: Пеле не успя да се пребори с рака

Кралят на футбола - Пеле е умрял! Новината бе доказана от сътрудника му Джо Фрага. 82-годишният бразилец се бореше с рак на дебелото черво от 2021 година насам, само че най-после се съобщи пред подлата болест. Последните дни всички в родната му Бразилия просто изчакваха тъжната новина. 
Легендарната фигура, която надвиши границите на своя спорт и беше международна икона, научи на 21 декември, че ракът на дебелото черво е напреднал, и му беше обявено, че ще остане в болница по Коледа - емблематичният нападател се нуждаеше от лекуване за сърдечна и бъбречна дисфункция. Преди това той беше признат в болничното заведение на 30 ноември с отоци по цялото тяло и " декомпенсирана сърдечна непълнота ".
Пеле остави голяма диря във футбола през 60-те и 70-те години с екипа на Сантос и Бразилия. Той е участник на 4 международни шампионати, като има 3 извоювани трофеи със Селесао - през 1958, 1962 и 1970 година През 2000 година ФИФА го опедели като футболист №1 на ХХ век, а година по-рано Международният олимпийски комитет го избира за състезател №1 на столетието.
Пеле има над 1000 гола за Сантос и 77 с националния тим на Бразилия. Той приключва кариерата си в Съединени американски щати, където играе три години за Ню Йорк Космос и по този метод оказва помощ за разпространение на футбола в щатите.
След края на футболната си кариера Пеле минава и през политиката, като в интервала 1 януари 1995 – 30 април 1998 година е първи министър на спорта на Бразилия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР