Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приветстват началото на предварителни

...
Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приветстват началото на предварителни
Коментари Харесай

САЩ и Саудитска Арабия приветстваха директните разговори между враждуващите в Судан

" Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приветстват началото на предварителни диалози сред представители на суданските въоръжени сили и на Силите за бърза поддръжка в Джеда на 6 май 2023 година

Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приканват и двете страни да вземат поради ползите на народа на Судан и интензивно да се ангажират с договаряния за преустановяване на огъня и за слагане на завършек на спора, което ще спести на суданците премеждия и ще подсигурява достъпността на филантропичната помощ в засегнатите региони. Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати желаят също по този начин да подчертаят напъните на страните и организациите, които поддържат тези диалози - измежду тях са " Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Съединените щати, страните от Арабската лига и сътрудниците от Тристранния механизъм, който включва Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на прехода в Судан, Африканския съюз и Междуправителствената организация за развиване.

Освен това " Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати приканват за още координирана интернационална поддръжка за необятен преговорен развой, който да включи всички судански фракции ", акцентират Рияд и Вашингтон в взаимното си изказване.

Дипломати от арабски страни ще вземат участие през уикенда на извънредна среща в Кайро, отдадена и на спора в Судан, само че и на вероятното завръщане на Сирия в Арабската лига след повече от 10 години на замразено участие. Информацията за срещата, която ще бъде извършена на следващия ден, бе доказана през днешния ден от представител на Арабската лига. Тя ще се състои на фона на стоплянето на връзките сред някои арабски страни, измежду които Египет и Саудитска Арабия, и сирийския президент Башар Асад.

Членството на Сирия в Арабската лига бе замразено още през първите месеци на сирийския спор, като след това арабски страни вкараха стопански наказания против Дамаск. От март 2011 година насетне спорът в Сирия лиши живота на близо половин милион души.

Следващата среща на водачите на страните от Арабската лига ще се състои на 19 май в Саудитска Арабия, като се чака на нея да бъде разискван въпросът с участието на Сирия. Някои членове на организацията, измежду които Катар, са срещу завръщането на Дамаск.

На 11 ноември 2011 година решението за замразяването на участието на Сирия в Арабската лига бе подкрепено от 18 от общо 22-те страни в организацията. Против решението гласоподаваха Ливан, Йемен и Сирия, а Ирак се въздържа.

Йорданският външен министър Айман Сафади съобщи пред Си Ен Ен, че съгласно него е допустимо в Арабската лига да бъде събрана задоволителна поддръжка за завръщането на Сирия.

Иракски посланик, изискал да остане неизвестен, съобщи пред Асошиейтед прес, че с изключение на Сирия и Судан, на срещата в Кайро ще бъдат разисквани също по този начин и скорошни събития, свързани с Израел и палестинците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР