Кралски артефакти – седем на брой, заграбени преди 150 години

...
Кралски артефакти – седем на брой, заграбени преди 150 години
Коментари Харесай

Кралски артефакти, заграбени преди 150 г. от британски войски, са върнати на Гана

Кралски артефакти – седем на брой, заграбени преди 150 години от английски колониални сили от античното кралство Асанте в Гана и съхранявани от музей на Съединени американски щати, бяха върнати и показани на кралството в четвъртък, заяви АП.
 Българска телеграфна агенция
Артефактите са заграбени от колонизираната от британците Гана през XIX в., преди да бъдат трансферирани в музея „ Фаулър “ към Университета на Калифорния в Лос Анджелис през 60-те години на XX в.
 Българска телеграфна агенция
Те включват метличка от опашка на слон, орнаментален стол, направен от дърво, кожа и желязо, две златни декорации за стол, златна огърлица и две гривни.

Ние сме тук ...защото белият човек пристигна в Асантеман, с цел да го разграби и унищожи “, сподели Отумфуо Осей Туту, крал на кралство Асанте в най-големия ганайски град Кумаси, на церемонията по представянето, която донесе наслада и облекчение на кралството.
 Българска телеграфна агенция
След десетилетия на опозиция от страна на европейските и западните държавни управления и музеи, напъните на африканските страни да репатрират откраднати артефакти дават резултат и скъпите експонати се връщат все по-често. Активистите обаче настояват, че хиляди други към момента са недостъпни.
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР