Кралицата на Дания Маргрете II е отказала да бъде патрон

...
Кралицата на Дания Маргрете II е отказала да бъде патрон
Коментари Харесай

Кралски протест: Маргрете II Датска отказа да е патрон на наградата ``Андерсен`` заради рускиня в журито - Свят

Кралицата на Дания Маргрете II е отказала да бъде патрон на известната литературна премия поради рускиня в журито, заяви роялисткият портал Royalcentral.co.uk. 

Според портала отдръпването на Маргрете II е израз на митинг против решението рускинята Анастасия Архипова да управлява журито на състезанието

Няколко страни на вятъра се пробвали да отстранят от тази роля Архипова, противоречивия водач на състезанието, а в този момент обстановката ескалира в допълнение след решението на кралицата да се отдръпна като патрон на премията.

67-годишната Анастасия Архипова е доста прочут руски и съветски художник-илюстратор, член на Руската художествена академия и ръководител на Московския съюз на художниците. Една от първите и работи е дребната брошура „ Принцесата върху граховото зърно “, отпечатана в тираж 5 милиона екземпляра.

През 1985 година немското издателство Schreiber Verlag я кани да илюрстрира издадените от него приказки на Братя Грим, а по-късно и на Адерсен. Минава за един от водещите илюстратори на Андерсен в Русия и Източна Европа, рисувала е за „ Егмонт Русия “. От 2018 година е вицепрезидент на Международния съвет за детската книга, а през септември 2022 година е определена за жури на учредената през 1956 година от Международния съвет по детска и юношеска литература към ЮНЕСКО Награда на името на Ханс Кристиян Андерсен. Наградата се връчва на публицист и на илюстратор, единственият български лауреат е писателят Емилиян Станев, почетен с премията през 1979 година.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР