Кралица Елизабет Втора бе погребана вчера след 10 дни на

...
Кралица Елизабет Втора бе погребана вчера след 10 дни на
Коментари Харесай

Едно кралско погребение

Кралица Елизабет Втора бе заровена през вчерашния ден след 10 дни на печал в Обединеното кралство, през които в английските, само че и редица други медии имаше несекващ поток от информации за всичко обвързвано с английската монархия. Следва малко резюме на някои от най-необичайните линии от погребението и от 10-те дни на печал за кралицата, написа Българска телеграфна агенция.

Имперска корона от цветя

Огромна корона, наподобяваща импозантната имперска корона на Елизабет Втора бе направена в нейна памет от лондонската цветарка Люси Вейл и сложена пред Бъкингамския замък в един от последните дни на националния печал. Иначе същинската имперска корона английският монарх носи по най-тържествени мотиви и в нея има има 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. Имперската държавна корона е основана през 1937 година за бащата на кралицата – крал Джордж Шести и е по-лека от тогавашната корона, носена още от епохата на кралица Виктория. Въпреки това новата корона отново си остава тежка – 1,06 кг. Тази импозантна бижутерска структура бе сложена върху ковчега на кралицата през всички дни на поклонението пред тленните ѝ остатъци, по време на държавното заравяне в Уестминстърското абатство, по време на траурната върволица из Лондон. Короната бе свалена от ковчега чак по време на ритуала в параклиса " Сейнт Джордж " в Уиндзор.

Еспадрили

В памет на Елизабет Втора модата марка Пейот във Франция пусна лимитирана серия от 500 чифта еспадрили с лика на кралицата, които провокираха нечуван интерес.

Метростанция " Елизабет Втора "

Властите на Париж взеха решение да прекръстят парижката метростанция " Джордж Пети " на " Елизабет Втора ", само че това бе краткотрайно, до момента в който траеше погребението на кралицата.

Небесна прожекция

В швейцарския кантон Берн швейцарският създател Жери Хофстетер прожектира в небето над град Латербрунен облиците на Елизабет Втора и на принц Филип. Творбата бе наречена " Пътуване към звездите ".

Мирта, розмарин и рози

По време на погребението на кралицата цветята върху ковчега ѝ не бяха обичайно бели, а в ярки цветове, каквито бяха и тоалетите ѝ. Това бяха мирта, розмарин и рози - все растения и цветя, набрани от кралските резиденции.

Паяче

Малък култивиран паяк се появи всред цветята върху ковчега на кралицата по време на държавното заравяне в Уестминстърското абатство и се разноски по прощалното писмо, оставено посред букета от крал Чарлз Трети, което не убягна на камерите на малките екрани.

Едно черно пони и две коргита

Ема, обичаното черно пони на кралицата, и последните ѝ две коргита Мик и Санди посрещнаха траурната върволица на Елизабет Втора в Уиндзорския палат и трогнаха мнозина с появяването си.

Много перли

На погребението на кралицата принцесата на Уелс Катрин носеше колие от японски перли с диамантена закопчалка начело, което кралицата е носела постоянно през 80-те и 90-те години и което тя дала на заем на принцеса Даяна през 1982. После колието е било отстъпено на Катрин, която го е носила за първи път през 2017 година по време на 70-ата годишнина от сватбата на Елизабет Втора и принц Филип, а след това и за погребението на принц Филип предходната година. Колието бе комбинирано в този момент с чифт обици, съчетаващи бахрейнски перли с диамантчета. Перлени обици носеше и Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, подарени ѝ от кралицата във връзка сватбата ѝ с принц Хари. Колие от перли и перлени обеци носи и самата кралицата на последния си формален портрет, на който театралничи засмяна и който бе публикуван от кралския замък в навечерието на погребението ѝ. Освен перлите, за портрета тя театралничи и с брошка със сини камъни, подарена от татко ѝ Джордж Шести за 18-ия ѝ рожден ден.

Гривнички

Идентификационните гривничките, раздавани от управляващите на чакащите на опашката в Лондон за поклонение пред тленните остатъци на Елизабет Втора, към този момент започнаха да се търгуват в интернет за по 350 лири. С такава гривничка всеки, който чакаше на дългата опашка часове наред, можеше да я напусне за малко, а след това когато се върнеше, редът му се пазеше.

Една непредвидена популярност

Криси Хийри беше последният английски гражданин, преклонил се пред ковчега с тленните остатъци на Елизабет Втора Уестминстър хол. Криси бе снимана от камерите на малките екрани и стана звезда, без да желае.

Една дама в мъжки доспехи

Единствената щерка на кралица Елизабет Втора - кралската принцеса Анна, се включи във всички траурни прояви. За разлика от другите дами в кралското семейство, които бяха превозени с коли, кралската принцеса, макар че към този момент е на 71 години, вървеше в множеството случаи на тези прояви пешком, облечена във военна униформа. Анна не е била в никакъв случай военнослужещ, само че е с униформа, тъй като има почетно военно звание. Тя е генерал-капитан на кралската морска пехота. Всъщност тази почетна купа е била на принц Хари, на който през 2017 година я преотстъпил дядо му, принц Филип. Но принц Хари и брачната половинка му Меган отхвърлиха да извършват кралски отговорности и неговото звание " наследи " кралската принцеса. А купата " кралска принцеса " пък получава дъщерята на краля. Така че след време кралска принцеса ще бъде Шарлот, дъщерята на принц Уилям и на принцеса Катрин, напомня в. " Република ".

Новоизгряваща звезда

През дните на печал и на поредност от церемонии вниманието бе ориентирано освен върху Камила, Катрин и Меган, само че и върху новата звезда посред кралските дами - Луиз, дъщерята на най-малкия наследник на кралицата - Едуард и брачната половинка му Софи. Младата дама ще чества 19 години през ноември и съгласно наблюдаващи на кралските каузи тя е била доста близка с кралицата и даже е била обичаната внучка на Елизабет Втора.

Една счупена палка

Странен обред се разигра в параклиса " Сейнт Джордж " в Уиндзорския палат нощес, малко преди да бъде заровена кралицата там. От ковчега бяха махнати скиптъра, сферата и императорската корона. След което лорд Андрю Паркър, шамбелан в кралския двор, счупи на две нещо наподобяващо на палка, пръчка или скиптър и го сложи върху ковчега. Това бе служебната палка на кралския шамбелан - най-висшия чиновник в кралския двор, с която едно време той е наказвал тези кралски придворни, които са се провинявали. Чрез строшаване на палката шамбеланът алегорично демонстрира, че неговата стопанка към този момент я няма, че той няма на кого да служи повече и че задачата му е изпълнена. Сега крал Чарлз ще си избере нов шамбелан, показват " Индипендънт " и " Гардиън ".

Низ от разочарования

Така може да се опишат прекарванията, съгласно медиите, на принц Хари и брачната половинка му Меган по време на 10-те дни на печал. Поканите им за приема в Бъкингамския замък, даден за висшите посетители на погребението, бяха анулирани, Хари бе лишен от опцията да носи военна униформа както на траурната върволица из Лондон, по този начин и по време на заравяне на баба си. Разрешено му бе да носи униформа по време на поклонението на внуците на кралицата пред тленните ѝ остатъци, само че от униформата липсваше нашивката с отличителните букви на кралицата. Редица медии написаха и, че сбирката с бижута на кралицата, наброяваща 300 детайла, евентуално ще отиде при Катрин и нищо няма да остане за Меган. А " Дейли телеграф " разяснява, че през 10-те дни на печал Хари и Меган са разкрили, че имат нова роля, а точно тази на подценените.

Едно любовно пояснение

Докато редица английски медии тези дни отправяха рецензии против Меган Маркъл, италианският комедиант Леонардо Пиерачони посвети тъкмо през вчерашния ден любовна ария на Съсекската херцогиня, в която ѝ споделяше, че в случай че тя реши да напусне принц Хари, той ще я чака в Тоскана и ще я нагости с обичайни италиански блюда.

Една мрачна прогноза

Тя бе дело на писателката Хилари Мантел пред в. " Таймс ", пред който тя предвижда, че принц Джордж, синът на принц Уилям и принцеса Катрин, може би в никакъв случай няма да бъде крал. Причината, съгласно нея, е, че в случай че монархията не се промени, то ще се стигне до нейното изгубване в скоро време, защото младежите в страната в този момент имат напълно друго виждане за нея, не осъзнават нейната същина и гледат на монарсите като на следващите звезди.

Една подкова за шанс и срещу уроки

На държавното заравяне в Уестминстърското абатство най-малкият присъстващ беше 7-годишната принцеса Шарлот. Облечена цялата в черно, тя носеше и дискретна брошка с формата на подкова, подарена от прабаба ѝ. Момиченцето прикова вниманието с държанието си, сериозното си изражение, послушното си поведение, като си разреши да плаче единствено отвън храма. Присъствието на Шарлот и на 9-годишния ѝ брат Джордж на държавното заравяне за Елизабет Втора бе оповестено в последния миг. То породи полемики дали такива дребни деца имат място на такова събитие. Но в редица медии се появиха и мнения, че наличието на двете деца е символизирало приемствеността в кралското семейство. А носената от Шарлот брошка-подкова съгласно някои е амулет за шанс срещу мрачни предсказания, като да вземем за пример това на Хилари Мантел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР