Кралица Елизабет II e най-дълго царувалият британски монарх - тя

...
Кралица Елизабет II e най-дълго царувалият британски монарх - тя
Коментари Харесай

Игра на тронове по британски: Кои са останалите по ред за наследяване на престола

Кралица Елизабет II e най-дълго царувалият английски монарх - тя е на трона 70 години, от 1952 година до 2022 година Със гибелта й на 8 септември тази година новият крал на Англия е Чарлз, трети с това име на престола на страната.

Ето по какъв начин се пренареждат наследниците на трона след гибелта на кралицата.

Крал Чарлз III
 Снимка 573534
 

Роден през 1948 година, Чарлз е престолонаследник от тригодишен. 70 години по-късно той автоматизирано става крал след гибелта на майка си. От 1981 година до 1996 година той е женен за Даяна Спенсър, принцеса на Уелс. На 9 април 2005 година се дами на Камила, херцогиня на Корнуол, която към този момент би трябвало да назоваваме кралица-консорт.

Принц Уилям
 Снимка 574556
 

Роден през 1982 година, синът на Чарлз и Даяна към този момент е престолонаследник. Освен херцог на Кембридж, от през вчерашния ден той е херцог на Корнуол - купа, която автоматизирано наследява от татко си, който към този момент е крал. Уилям обаче не става автоматизирано принц на Уелс - тази купа не се предава, а би трябвало да му бъде дадена от сегашния монарх.

Принц Джордж
 Снимка 539869
 

Първородният наследник на принц Уилям и Кейт Мидълтън е роден през 2013 година и е втори по ред за заместничество на престола.

Принцеса Шарлот
 Снимка 582945
 

Родена през 2015 година, трета по ред за заместничество на английския престол.

Принц Луис
 Снимка 428184
 

Роден през 2018 година, четвърти по ред за престола.

Принц Хари
 Снимка 576756
 

Роден през 1984 година като по-малкия наследник на Чарлз и Даяна. Пети по ред за заместничество на английския престол.

Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор

Първото дете на принц Хари и Меган Маркъл се ражда през 2019 година Според информацията на Guardian, откакто дядото на Арчи към този момент е крал, той автоматизирано получава купата принц. И е шести по ред за престола.

Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор

Родена през 2021 година, дъщерята на принц Хари и Меган също се снабдява с купата принцеса след възкачването на дядо си на престола. Седма по ред за английския престол.

След директните наследници на Чарлз III, по ред за наследяването на трона се подреждат по-малки му брат принц Андрю (осми), дъщерите на Андрю принцеса Беатрис (девета), последвана от щерка си Сиена (десета), сестра си принцеса Йожени (единадесета) и нейното дете Огъст (дванадесети). Следват най-малкият наследник на кралица Елизабет принц Едуард и наследниците му, както и единствената й дъщеря принцеса Ан и нейните наследници, обобщават от Военновъздушни сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР