Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за

...
Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за
Коментари Харесай

ФБР разкри заговор от 80-те години на миналия век за убийството на Елизабет II

Кралица Елизабет II е била изправена пред евентуална опасност за ликвидиране по време на визитата си в Съединени американски щати през 1983 година, сочат неотдавна оповестени документи на ФБР. След гибелта на кралицата предходната година ФБР разгласява списък от документи, свързани с пътуванията на починалата кралица в Съединени американски щати, написа Би Би Си.

Те демонстрират по какъв начин ФБР, което е пособие да се обезпечи сигурността на монарха по време на визитите му, се е тормозило от заканите на терористичната организация ИРА.

 

Снимка: Getty Images

Заплахата за ликвидиране е отправена към полицейски чиновник в Сан Франциско. Според досието офицер, който постоянно посещавал ирландски пъб там, предизвестил федералните сътрудници за позвъняване от мъж, с който се срещнал в заведението.

Полицаят разказал, че мъжът му споделил, че търси възмездие за щерка си, която „ била убита в Северна Ирландия с гумен патрон “. Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 година - към месец преди визитата на кралица Елизабет II и брачна половинка ѝ в Калифорния.

" Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта " Британия ", когато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралицата, когато тя посети националния парк Йосемити ", се споделя в документа.

 

Снимка: Getty Images

В отговор на опасността Тайните служби са възнамерявали да " затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи ". Не е ясно какви ограничения са били подхванати в Йосемити, само че визитата е траяло. ФБР не разгласява детайлности за арестите.

Много от държавните визити на починалата кралица в Съединени американски щати, в това число визитата на Западното крайбрежие през 1983 година, се организират по време на засиленото напрежение по време на размириците в Северна Ирландия.

През 1976 година починалата Елизабет II е в Ню Йорк за честванията на 200-годишнината на Америка. Документите разкриват по какъв начин е била издадена призовка на водач за това, че е прелетял с дребен аероплан над квартал в Ню Йорк с надпис " Англия, махай се от Ирландия ".

 

Снимка: Getty Images

Файловете демонстрират по какъв начин ФБР е останало внимателно към това, което е считало за действителна опция за закани към починалата кралица.

Нейният втори братовчед - лорд Маунтбатън, е погубен при бомбен атентат на ИРА край крайбрежията на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 година

Преди персоналното посещаване на починалата кралица в Кентъки през 1989 година във вътрешна записка на ФБР се споделя, че " опцията за закани против английската монархия е непрекъсната от страна на Ирландската републиканска войска (ИРА) ".

Известно е, че починалата кралица, която е имала спортни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, с цел да се наслаждения на конните надпревари в щата, в това число на Кентъки Дерби. По време на държавно посещаване през 1991 година тя трябваше да гледа бейзболен мач на " Балтимор Ориолс " дружно с президента Джордж Буш.

 

Снимка: Getty Images

ФБР предизвестява Сикрет сървис, че " ирландски групи " възнамеряват митинги на стадиона и " ирландска група е резервирала огромен брой билети за трибуните " за мача.

Бюрото съобщи пред NBC News, че е допустимо да съществуват " спомагателни записи " с изключение на тези, оповестени тази седмица, само че не дефинира график за публикуването им.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР