Крал Чарлз Трети ще бъде коронясан днес в Уестминстърското абатство

...
Крал Чарлз Трети ще бъде коронясан днес в Уестминстърското абатство
Коментари Харесай

Вековни традиции и нови елементи: Защо и как Чарлз III ще бъде коронясан на пищна церемония

Крал Чарлз Трети ще бъде коронясан през днешния ден в Уестминстърското абатство на гала, изпълнена с помпозност и тържествено религиозно значение. Той автоматизирано стана монарх на Обединеното кралство и 14 други страни след гибелта на майка му кралица Елизабет през септември. Но коронацията е моментът, в който кралят получава обществено висшата глоба за властта си и поема отговорности към поданиците си, страната и вярата.

Какво е смисъла на тази гала, в какво ще се състои тя, кой ще участва? Агенция " Ройтерс " и Би Би Си обобщават отговорите на тези и други въпроси.

Каква е историята на коронациите?

Чарлз III ще бъде 40-ият ръководещ монарх, коронясан в Уестминстърското абатство от 1066 година до момента.

В наши дни коронацията не е от значително значение за правото на владетеля и никоя друга монархия по света няма събитие в същия жанр. Но съгласно кралския историк Алис Хънт тя се е запазила като средство за легитимиране на монарха по обществен метод.

" Тя постоянно е запазвала в сърцевината си един тип набожен миг на промяна. Въпреки че монархът е монарх от момента, в който предшественикът му е починал, езикът на церемонията по коронясването от установяването ѝ през XIV век, към момента приказва, че кралят или кралицата по някакъв метод се трансформират по време на тази гала ", добавя Хънт.

Началото

Историческият ден стартира с Кралска върволица, с която кралят и кралицата ще дойдат с колесница в Уестминстърското абатство от Бъкингамския замък. Процесията ще е съвсем 2 километра.

Церемонията по коронясването ще стартира след процесията в 10.00 часа по Гринуич (13.00 българско време).

В прорез с традицията Чарлз и Камила ще излязат от Бъкингамския замък в, направена за диамантения празник на трона на кралица Елизабет Втора, а не в по-неудобната златна държавна колесница.

 Вековни обичаи и нови детайли: Защо и по какъв начин Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала
© Reuters

Теглена от коне, тя има отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще обезпечи по-удобно пътешестване на Чарлз от това на майка му за възкачването ѝ на трона при започване на 50-те години.

Очаква се церемонията да бъде по-кратка от тази на Елизабет преди 70 години и да продължи към два часа спрямо съвсем четири часа тогава.

Регалиите

При идването си в абатството кралят евентуално ще носи военна униформа, а не познатото преди облекло с бричове и бели чорапи до коленете.

Церемонията ще бъде придружена от музика, определена от краля, с 12 новопоръчани творби, в това число едно от Андрю Лойд Уебър, и гръцка православна музика в памет на бащата на краля, принц Филип (той е роден на остров Корфу като принц гръцки и датски).

, принц Джордж, ще бъде измежду пажовете в Уестминстърското абатство, дружно с внуците на Камила - Лола, Елиза, Гюс, Луис и Фреди.

Някои от участниците в процесията вътре в абатството ще носят регалиите пред краля, като множеството предмети ще стоят на олтара, до момента в който не потрябват за церемонията. Според уеб страницата на кралското семейство Обединеното кралство е единствената европейска страна, която към момента употребява регалии - знаци на кралските особи като корона, сфера и скиптъри - при коронации.
Отделните предмети символизират разнообразни аспекти от службата и отговорностите на монарха.

Чарлз ще получи Държавата на суверена, Скиптъра на суверена с кръст и Скиптъра на суверена с гълъб и други предмети в основни моменти от церемонията.

 Вековни обичаи и нови детайли: Защо и по какъв начин Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала
© Reuters

Камила ще получи Жезъла на кралицата-консорт с гълъб и Скиптъра на кралицата-консорт с кръст.

В какво се състои церемонията?

За първи път представители на обществеността ще бъдат поканени - в това число гледащите по огромни екрани из страната и малкия екран по света - да се врекат във честност на краля. В друго отклоняване от традицията дамите духовници ще играят значима роля, а духовните водачи от други религии също ще имат дейна роля по време на церемонията.

Чарлз ще постави клетва да пази закона и Англиканската черква.

 Вековни обичаи и нови детайли: Защо и по какъв начин Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала
© Reuters

Седнал на историческия Стол за коронация, прочут като Стола на крал Едуард или Стола на Свети Едуард и съдържащ Камъка на ориста от Шотландия, той ще бъде облагодетелстван от архиепископа на Кентърбъри, духовният лидер на международната Англиканска общественост, с миро, осветено в Ерусалим.

Това е централният миг на церемонията и е знак за приемането от суверена на Божията берекет. Смята се, че 700-годишния стол за коронация е най-старата мебел в Обединеното кралство, която към момента се употребява по първичното си предопределение. На него са короновани общо 26 монарси. Направен е по поръчка на британския крал Едуард I и в неговата основа е подложен Камъка на ориста.
Т. нар. Камък на ориста е бил употребен в продължение на епохи при възкачването на шотландските крале, преди крал Едуард I да го отнесе в Уестминстър в края на 13 в. Той остава в Англия в продължение на 700 години и е част от стола, на който са короновани крале и кралици.

През 1996 година държавното управление на Обединеното кралство разгласи, че камъкът ще бъде върнат в Шотландия, само че при изискване, че бъде връщан в абатството за коронации.

При помазването архиепископът ще излее особено масло от ампула - златна колба - върху коронационната лъжица, преди да помаже краля под формата на кръст върху главата, гърдите и ръцете му.

 Вековни обичаи и нови детайли: Защо и по какъв начин Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала
© Reuters

Ампулата е направена за коронацията на Чарлз II, само че формата ѝ припомня за по-ранна версия и легенда, съгласно която Дева Мария се явила на Свети Томас Бекет през 12 век и му дала златен орел, от който щели да бъдат помазвани бъдещите крале на Англия.

Коронационната лъжица е доста по-стара, оживяла откакто Оливър Кромуел унищожил регалиите след Английската революция.

Самото масло е създадено за коронацията от маслини, набрани от две горички на Елеонския рид в Ерусалим и осветени на специфична работа в църквата на Божи гроб. Около стола ще бъде подложен заслон, който за известно време да скрие краля от погледите, тъй като това се счита за най-свещената част от службата.
 За поддръжниците на републиката коронацията на Чарлз е късмет да отхвърлят монархията За поддръжниците на републиката коронацията на Чарлз е късмет да отхвърлят монархията

Присъстващите ще бъдат поканени да се закълнат във честност на монарха и на неговите наследници.

Няма да бъде коронясан единствено Чарлз. Съпругата му Камила също ще премине през по-семпла, миницеремония по коронясването ѝ като кралица.

Тя ще получи короната на кралица Мери, поръчана и носена от брачната половинка на крал Джордж V за коронацията през 1911 година В нея са сложени диаманти от персоналната сбирка бижута на кралица Елизабет като знак за респект към нея.

Чарлз ще напусне абатството, носейки друга корона - Имперската държавна корона.

Кралят и кралицата ще се върнат в Бъкингамския замък по противоположния маршрут, този път пътувайки в 260-годишната златна държавна карета, която е била употребена при всяка коронация след тази на Уилям IV.

Има информация, че трите деца на принца на Уелс, принцовете Джордж и Луис и принцеса Шарлот, ще се причислят към процесията с родителите си в карета зад златната държавна карета.

Близо 4 хиляди членове на въоръжените сили на Обединеното кралство ще вземат участие. Към тях ще се причислят представители от страните от Общността на нациите и английските отвъдморски територии.

 Слой след пласт блестящи одежди: в какво ще е облечен Чарлз III по време на коронацията Слой след пласт блестящи одежди: в какво ще е облечен Чарлз III по време на коронацията

Маршрутът е дълъг 2.29 км (1.42 мили) от абатството тъкмо до територията на двореца. През 1953 година той е бил дълъг повече от четири благи и е лишило 45 минути, с цел да премине цялото шествие през една точка.

Около 14:30 часа локално време се чака кралят и кралицата да продължат традицията като поздравят множеството от балкона на Бъкингамския замък дружно с членове на кралското семейство.

Гости

В Уестминстърското абатство ще има 2200, доста по-малко от 8 хиляди присъстващи на коронацията на кралица Елизабет през 1953 година

Сред тях ще бъде английското кралско семейство, в това число по-малкият наследник на Чарлз принц Хари, и двете им деца. Церемонията ще се състои на четвъртия рожден ден на сина принц Арчи.

 Вековни обичаи и нови детайли: Защо и по какъв начин Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала
© Reuters

Ще има и други задгранични кралски особи, публични лица и държавни глави, като първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън ще съставлява Съединените щати, а вицепрезидентът на Китай Хан Джън се чака да участва от името на Пекин. От името на България ще участва министър председателят Гълъб Донев.

Ще има и другари на Чарлз и Камила, представители на благотворителни организации и известни персони, в това число Лайнъл Ричи. На 7 май, в неделя, британците са поканени да се включат в улични празненства, пикници и взаимни трапези, с цел да отбележат коронясването на новия крал. На 8 май са призовани да правят благотворителни действия в чест на Негово величество.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР