Кражбата на електрическа енергия засяга пряко търговските дружества, които се

...
Кражбата на електрическа енергия засяга пряко търговските дружества, които се
Коментари Харесай

Министри и бизнес срещу кражбите на ток: Губят всички - търговците, преносните дружества- ЕРП-та и ЕСО, както и коректни потребители на еленергия

К ражбата на електрическа сила визира директно комерсиалните сдружения, които се занимават с транспорт на ток, трите електроразпределителни предприятия, Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/. Освен това пострадали са всички правилни консуматори на електрическа сила. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на полемика, проведена от „ 24 часа “на тематика " Ще спрат ли кражбите на ток? Новите правила! " в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.
Дебатът през днешния ден е продължение на една от сполучливите начинания на “24 часа”, която промени закон, напомнят от медията. „ Дискотеки, “копачки” за кибервалути, хотели и даже фабрики към този момент крадат електрическа енергия наедно с циганските махали и по този начин вършат сякаш бизнес. Това е новата мода в злоупотребите, редом със софтуерните операции на електромерите.

Припомняме, че след първия спор - “Да спрем кражбите на ток и съоръжения” през 2016 година, бе изменен енергийният закон.

За първите 8 месеца на годината тогава ЧЕЗ бяха хванали краден ток за 24 млн. квтч. Нелоялните консуматори платили за него 2,547 млн. лева Ако енергодружеството го бе продало на почтени клиенти, би получило 4 млн. лева

Тревожни бяха и данните, изнесени от “Енерго-Про” - за 8-те месеца на 2016-а имаха 1460 обири, за които е дотаксуван ток за 1,431 млн. лева По постоянните цени на КЕВР той би коствал 2,296 млн. лева Така компанията е била ощетена с 865 хиляди лева

На дебата стана ясно, че даже да бъде заловен апаш на ток, той ще му се начислява за 3 месеца обратно по цена, 2 пъти по-ниска от тази, която заплаща постоянният клиент.

Ангажираните с дългогодишния проблем страни се сплотиха към основния проблем - нищожните наказания не могат да бъдат повишени, тъй като разпоредбите за премерване на количествата електрическа енергия, в които са записани, се апелират във Върховен административен съд.

В края на предходната година обаче съдът ги анулира и остана нормативна дупка. И защото КЕВР бе в правосъдна хватка, най-малко стартира през годините да подвига цената, по която се таксува краденият ток. В резултат той нарастна и се поизравни с този на съзнателните клиенти. За крадците обаче съответна глоба още липсва.

Как да бъде решен този проблем обсъждаха през днешния ден министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на правораздаването Данаил Кирилов, енергоразпределителните сдружения и Електроенергийният систематичен оператор, шефът на КЕВР Иван Иванов и депутати.

Докато течеше делото против разпоредбите, един от уговорките, поети на полемиката, бе изпълнен. Парламентът промени Закона за енергетиката и записа в него правата на КЕВР да дефинира глобите за краден ток. Те са планувани в новите правила, които КЕВР написа.

Дискусията, проведена през днешния ден от “24 часа”, ще търси отговор на въпроса ще спрат ли новите правила кражбите на ток и уреди.
Министър Петкова: През последните години доста понижават кражбите на електрическа енергия

През последните години доста понижават кражбите на електрическа енергия. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на полемика, отдадена на кражбите на електрическа енергия.

„ Точно преди 3 години поставихме началото на тази полемика, а тя е извънредно навременна предвид на това, че следва разпоредбите, които КЕВР изготви за премерване на ел. сила, да влязат в действие. Темата за кражбата на ел. сила е значима, тъй като визира директно комерсиалните сдружения - електроенергийния систематичен оператор, трите енергийни оператора и така нататък, които търпят загуби. На второ място, пострадали сме всички ние, потребителите, защото всяка кражба води до намаление на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разноските за възобновяване им в пъти надвишават размера на самата кражба “, изясни Петкова. Тя уточни, че тематиката би трябвало да бъде пречупвана и през призмата на националната сигурност. „ Защото бранш „ Енергетика “ е стожер на националната сигурност “, акцентира енергийният министър. Петкова съобщи, че за последните три години са положени много старания от всички институции, само че има още доста неща, които би трябвало да бъдат решени. „ Това, което се следи през последните години, е стремежът и на ЕСО, и на трите енергийни оператора е да бъде проследен процесът на кражбата на електрическа енергия. И вследствие на тези дейности кражбите доста са намалели “, разяснява Петкова.

По думите й всяко едно посягане към инфраструктурата и кражбата на ток води до понижаването на качеството на услугата, обвързвано с доставката на електрическа сила. Теменужка Петкова добави, че вредите, които се нанасят, и разноските за възобновяване на вредите, в пъти надвишават размера на самата кражба. Това рефлектира и върху вложенията, които сдруженията би трябвало да създадат за усъвършенстването на инфраструктурата и въвеждането на нови и съвременни технологии.

Тази тематика е била сложена и преди 3 години, напомни министър Петкова. Тогава проблем е било, че липсват настоящи правила за премерване на електрическата сила, тъй като те са били обжалвани. След това, през май 2018 година, Народното събрание е приел смяна в Закона за енергетиката и по този метод се е дало опция на Комисията за енергийно и водно контролиране, по предложение на енергийните предприятия, да одобри правила за премерване на количествата електрическа сила. Тези правила са главната подзаконова нормативна уредба, която би трябвало да даде изясненост за стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, във връзка с реда и процедурата, когато са налице сходен вид похищения, посочи министър Петкова. Тя добави, че след тази полемика са се положили доста старания за разрешаването на този проблем.

През последните няколко години се следи блян на всичките електроразпределителни сдружения и ЕСО да бъдат внедрявани така наречен умни електромери, които дават опция да бъде проследени кражбите на ток и да бъдат взети своевременни ограничения. В резултат на тези дейности доста са намалели похищенията към енергийната инфраструктура и кражбите на електрическа сила, посочи Теменужка Петкова.
Доц. Иван Иванов, КЕВР: До по-малко от месец ще бъдат подготвени разпоредбите за измерването на количествата ел. сила
До по-малко от месец ще бъдат подготвени разпоредбите за измерването на количествата ел. сила. Това сподели ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов по време на полемика, отдадена на кражбите на електрическа енергия, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ В средата на 2019 година КЕВР одобри правила за измерването на количества ел. сила и сега сме в интервала на публични съвещания и изработка на оферти към плановете на разпоредбите. И се надявам, че в границите на по-малко от месец те ще бъдат факт “, съобщи доцент Иванов. Той уточни, че в тях се резервира правилото, че силата би трябвало да се заплаща на софтуерен разход. „ Но софтуерните разноски към този момент се купуват от свободния пазар и респективно цената им е доста по-висока от цената на контролирания пазар, която се заплаща от постоянните битови консуматори.

Второ, макар че се насочат към КЕВР очаквания, че надали не можем да спрем кражбите с наш акт, желая да отбележа, че разпоредбите за премерване на ел. сила не са санкционен акт, а просто правила за премерване на силата. КЕВР посредством тези правила основава основата електроснабителните сдружения да не бъдат ощетени от това, че е имало непозволено употребена ел. сила “, сподели още той и уточни, че и по Наказателния кодекс могат да се търсят права.

„ КЕВР в тези правила е разписала ясно и другите хипотези, когато има непозволено прилагане на ел. сила, която не е регистрирана. Най-често това, което се среща, е смяна на схемата на свързване и за непозволено присъединение. Срокът, в който би трябвало да се възвърне сумата, отговаряща на несъмнено прилагане на ел. сила, в първия случай е 3 месеца, а във втория – 6 месеца. Сумите, които би трябвало да бъдат заплатени от такива извършители на сдруженията за да не им бъде породена загуба, варират от 1000 до 10 000 лева “, изясни доцент Иванов. По думите му КЕВР не се старае да омаловажи казуса с кражбите и това, което правят нарушителите. „ Но се стремим да търсим баланс, който да разреши в разпоредбите да залегнат правила, с които това, което би трябвало да се заплати, да бъде възпиращо, заслужено и съразмерно. Според мен единственият метод, по който кражбите ще понижат, не са глобите, а потреблението на софтуерните благоприятни условия, които имат извънредно добър резултат. Както и цената, по която се заплащат непозволено употребяваните количества сила “, сподели още той.

Министър Данаил Кирилов: Законово част от уврежданията на ел. система сме ги квалифицирали по този начин, че биха могли да се преследват като тероризъм
Законово част от уврежданията на ел. системата сме ги квалифицирали по този начин, че биха могли да се преследват като тероризъм. Това сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов по време на полемика, отдадена на кражбите на електрическа енергия, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ Убеден съм, че имаме смяна в наказуемостта и придвижването на престъпните действия, свързани с електрическа и друга сила. Съобразно данните на „ Електроснабдяване – Юг “ АД през 2018 година са открити 2751 случая на нерегламентирано прилагане на ел. сила. За същия интервал по данни на „ Енерго Про “ са 2156 броя, а по данни на ЧЕЗ - 6645 броя констативни протокола “, изясни Кирилов.

Правосъдният министър уточни, че е надалеч от мисълта, че проблеми няма и че всички въпроси са решени. „ Законово една основна част от уврежданията на електроразпределителната и електропреносната система сме ги квалифицирали по толкоз ефикасен метод, че биха могли да се преследват и като тероризъм. Целили сме реализиране на оптималната наказателна отбрана на тези връзки “, акцентира Кирилов. „ Далеч съм от мисълта, че всички правни въпроси са решени. Няма да мога да продължа работата в тази тенденция като депутат, само че стремежът ми ще бъде постоянно когато имам отношение, да бъда потребен в този спор “, изясни той.
Виктор Станчев, ЧЕЗ: Зачестяват случаите на манипулиране на средствата за премерване на електрическата енергия
Тенденцията е, че зачестяват случаите на манипулиране на средствата за премерване на електрическата енергия. Това сподели основният действен шеф на „ ЧЕЗ Разпределение – България “ Виктор Станчев по време на полемика, отдадена на кражбите на електрическа енергия. „ Търсят се способи посредством вмешателство в средствата за премерване, посредством опити за слагане на отдалечени устройства в самите уреди, посредством опити за препограмиране и така нататък Зачестяват и случаите, при които най-безцеремонно се причисляват консуматори към кабелни мрежи, които са подземен. Проучихме всички благоприятни условия да се откриват и те “, сподели още той и уточни, че битката е жестока.

„ 88% от установените нарушавания са от битовите консуматори и 12% са от икономически. Енергията, която действително е открадната, при битовите и при стопанските е съвсем идентична. Тук можем да заключим, че имаме трайно опазване на равнищата на подадените сигнали и на нарушаванията. По-притеснителното е високото равнище на рецидивите – 20% от нарушителите са с повече от едно нарушаване “, изясни той.

Станчев уточни, че следствията от вмешателствата са намаление на услугите, които сдруженията дават, и застрашаването на човешкия живот.

Начислените количества електрическа енергия не покриват вредите, които се нанасят на сдруженията от кражбата, сподели още Виктор Станчев. „ Технологиите са доста значими за кражбите на електрическа енергия, само че с въвеждането на технологиите сигналите за кражба на ток не са по-малко, а в противен случай - усилват се. Дори и в този момент да няма нови правила за премерване на количеството на ел. сила, ние работим по старите “, съобщи Станчев и изрази вяра новите да бъдат обективни. По думите му начислените количества ел. сила сигурно не покриват вредите, които се нанасят на сдруженията.

„ Считаме, че две са главните линии, в които може да се намерения. Едното е при разпоредбите за премерване на количествата на ел. сила – 180 дни би трябвало да бъде интервалът за преизчисляване на количествата сила, тъй като практиката сподели, че 90 дни не са задоволителни да респектират нарушителите. Второто е цената за софтуерен разход, която беше закрепена и нямаше респектиращ фактор “, разяснява Станчев. „ Ние не желаеме да печелим от начисляване на сила, а да има възпиращ резултат. За да може ресурсът, който влагаме в откриването на крадците на ел. сила, да го вложим в възстановяване качеството на услугата “, сподели още той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР