Крахът на Уолстрийт представлява рязък спад на цените на акциите,

...
Крахът на Уолстрийт представлява рязък спад на цените на акциите,
Коментари Харесай

24 октомври 1929 г.: Крахът на Уолстрийт

Крахът на Уолстрийт съставлява внезапен спад на цените на акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса (NYSE), най-големият фондов пазар в света, от 24 октомври до 29 октомври 1929 година Той поставя начало на Голямата меланхолия, най-голямата икономическа рецесия на ХХ век.

„ Черният четвъртък “ (24 октомври 1929 година), „ черният понеделник “ (28 октомври 1929 година) и „ черният вторник “ (29 октомври 1929 година) са дните на максимален срив на борсата.

След Първата международна война Европа излиза изтощена без задоволително лично произвеждане, което способства за годините на необикновен стопански растеж за Съединени американски щати. По това време Ню Йорк се трансформира в огромна метрополия, а Нюйоркската фондова борса (NYSE) в най-големия фондов пазар в света.

Когато Европа се възвръща и понижава фрапантно количеството на вносни американски артикули, това води до свръхпроизводство в Съединени американски щати. Системата за кредитиране и ниските налози довеждат до умозрителен взрив на борсата и милиони американци влагат в акции, като доста от тях теглят заем от банките. Цените на акциите непрекъснато порастват, само че това не отразява действителното положение на фирмите и се основава стопански балон.

Той се пука на 29 октомври 1929 година - прочут като черния четвъртък.

Започва паническа продажба на акции на борсата. В този ден вложителите продават 12,9 млн. скъпи бумаги в опита си да се освободят от тях преди напълно да се обезценят. Индексът Дау Джонс губи 11 % от цената си. В последвалите дни са продадени още към 30 млн. акции и цените се сгромолясват, а милиони вложители са разорени, прецизира " Уикипедия ". За една седмица борсова суматоха пазарът понижава общо с 40 %, а като стойност губи 30 милиарда $ – повече от разноските на държавното управление през Първата международна война.

Банките, които по-рано драговолно финансират покупката на акции с заеми не са в положение да върнат задълженията си и афишират фалит. В същото време предприятията се лишават от опцията да употребяват заеми и затварят, предизвиквайки растеж на безработицата.

Крахът на Уолстрийт от 1929 година оказва разрушително въздействие върху стопанската система и провокира Голямата меланхолия.

От 1929 до 1932 година международният БВП понижава с 15%. Международната търговия понижава с повече от 50%. Безработицата доближава 25% в Съединените щати, а в някои страни даже 33%.

Кризата довежда до появяването на " новия курс " на президента Франкин Делано Рузвелт в Съединени американски щати, а в Европа на появяването на фашизма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР