Кръглата дата 20 май, която пък е 140 ден за

...
Кръглата дата 20 май, която пък е 140 ден за
Коментари Харесай

20 май: Днес е рожденият ден на дънките

Кръглата дата 20 май, която пък е 140 ден за годината ни води към любопитен празник.

Рожденият ден на дънките е, тъй като на 20 май 1873 година, Джейкъб Дейвис и Леви Щраус получaват патент за основаването на джинсови комбинезони за фермери и миньори.

Снимка: iStock

По това време в Щатите тече златна тресчица, а служащите се нуждаят от здрави облекла, които да устоят на грубите условия на труд. И ето ги направени от здрав текстил - деним, с нитове върху джобовете и двоен оранжев тегел, който се трансформира в запазена марка.

Дънките, които отдавна са били единствено работно облекло, получават известност с помощта на холивудските уестърни от 30-те години на предишния век. Модата за каубои се разнася из Америка, а през 1934 г дамските дънки за красивата половина на Съединени американски щати към този момент са знак на тъждество и независимост.

Година по-късно във Vogue била оповестена публикация за ранчо със фотоси на девойки в дънки.

Преходът от униформа към мода не е къс. Първоначално носесеното на дънки на работа или в университет се счита за недопустимо. Истинското разтърсване се случва в средата на 50-те години когато, Мерилин Монро се появила с дънки във кино лентата „ Реката не се движи назад “.

Снимка: iStock

Високо в облаците – в границите на 5 години на една и съща дата записваме две значими събития в авиацията. Първо на 20 май 1927 година летецът Чарлз Линдберг става прочут с осъществяването на първия независим трансатлантически полет на аероплан.

Пилотът излетява от Лонг Айлънд, Ню Йорк и съумява независимо, без кацане над Атлантическия океан да се приземи на летище „ Бурже “ в Париж. След близо 34 часа във въздуха Линдберг каца на поле покрай Париж. По време на своето новаторско пътешестване той минал повече от 3600 благи и посрещнат от над 100 000 души, пристигнали да видят историята на авиацията в развой на основаване.

Снимка: iStock

В опит за римейк през 1932 година амбициозната Aмeлия Eърхaрт излитa caмa oт Хaрбър Грeйc c идeятa дa пoвтoри достижението на Линдбeрг. Cлeд 14 чaca и 56 минути кaцa нa пacищe в Ceвeрнa Ирлaндия. Става първaтa жeнa, прeлeтялa нaд Aтлaнтичecкия oкeaн caмa и получава Oрдeн зa пocтижeния в aвиaцият, oрдeн нa „ Пoчeтния лeгиoн “ oт прaвитeлcтвoтo нa Фрaнция и злaтeн мeдaл нa Нaциoнaлнoтo гeoгрaфcкo oбщecтвo oт прeзидeнтa Хърбърт Хувър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР