Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява. Съпругът на

...
Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява. Съпругът на
Коментари Харесай

Кръгът около Ружа Игнатова започва да се стеснява, подпукаха и мъжа й в Германия

Кръгът към Ружа Игнатова стартира да се стеснява. Съпругът на криптофараонката Бьорн Щрел е подпукан в Германия поради присъединяване в най-голямата машинация на XXI век - OneCoin, написа немското издание " Шпигел ".

Германските управляващи най-сетне започнаха да проверяват Щрел, откакто са го следили, следили са сметките му и са имали екипи, които документирали всяка негова крачка. От август предходната година до в този момент управляващите в Германия не са отклонили и за момент взор от Щрел и това им се отплаща.

Немецът е погнат за пране на пари и присъединяване в най-мащабната машинация на XXI век - OneCoin. Това се случва, откакто проверяващите са засекли транзакция от 7,69 милиона евро, преведени от Ружа към Щрел от сметка в Хонконг. Прокурорите подозират, че парите са свързани с OneCoin.

През януари полицията изненада Щрел и взе заповед за обиск на дома му, само че тогава ченгетата удариха на камък и не съумяха да намерят доказателства, уличаващи го в киберизмамата. Това, което се знае досега, е, че са конфискувани 60 000 евро от обиска на жилището му в Германия. Тогава германецът се измъкна.

Сега ситуацията е друго и брачният партньор на Ружа към този момент е с повдигнати обвинявания.

Прокурор Хартман, който е поел случая, сподели, че " се чака доста комплицираните следствия да продължат няколко месеца, защото предстоят редица експертизи ".

Щрел е с повдигнати обвинявания за пране на пари и не е доста несъмнено, че този път ще си избави кожата, както се случи през месец януари.

На въпрос дали Щрел към този момент е коментирал изказванията, Хартман сподели, че обвиненият се съставлява от юрист. " Все още не сме получили изказване по въпроса. "

Може би ролята на Щрел в OneCoin най-сетне го настига, имайки поради, че до момента немецът стоеше в сенките.

Не е ясно дали брачният партньор на Ружа е обект на интерес за американските управляващи. Голямото жури на Съединени американски щати упрекна Ружа Игнатова през 2017 година Тя беше добавена в аления лист на Интерпол предишния месец (виж карето).

През 2014 година доктор Ружа Игнатова, която има докторска степен по интернационално частно право, пусна OneCoin, обещавайки, че новата криптовалута ще бъде килърът на биткойн.

През идващите няколко години Игнатова и нейните съзаклятници пътуваха по целия свят, набирайки жертви в една от най-големите схеми на Понци, които светът в миналото е виждал. В своя пик се счита, че OneCoin е имал над 3 милиона членове в 175 страни, като измамата е донесла над 4 милиарда $ за Игнатова и нейните съучастници.

През октомври 2017 година Игнатова беше забелязана за финален път в Атина, Гърция. След това криптофараонката изчезна. Има доста известия за това, че е забелязвана в Дубай, Тайланд и другаде, само че нито едно от тях не е публично доказано. Заради последната транзакция, която бе засечена от Хонконг, немските управляващи не изключват опцията Игнатова да продължава да работи от Азия.

След изгубването й братът на Игнатова Константин, съоснователят на OneCoin Карл Себастиан Гринууд и неговият юрист Марк Скот бяха задържани.

В момента ФБР и над 3 и половина милиона души по целия свят търсят Ружа, с цел да им върне парите. А те напълно не са малко - по консервативни оценки създателката на криптовалутата OneCoin, притегля най-малко 7 милиарда лв. от целия свят към плана си.

Към огромното дело против Ружа в Германия към този момент трима души са подсъдими, свързани с компания, която е била сътрудник на OneCоin. Семейство от немския град Гревен, обвързвано с Ружа Игнатова, е упрекнато за осъществяване на платежни услуги без лиценз, а юрист от Мюнхен - за пране на пари, написа " България през днешния ден ".

Двойката от Гравен е взела 320 млн. евро от немски вложители и е трансферирала огромна част от парите в задгранични сметки на сдружения, свързани с Ружа Игнатова. В Германия са запорирани сметки и парцели, с цел да могат излъганите да върнат част от парите си.

Предстои до няколко месеца проверяващите управляващи да имат прогрес по делото, а и тогава ще бъдат подготвени експертизите за транзакцията към Шрел. Очаквайте детайлности!

Червена бюлетина

Ружа към този момент е и с алена бюлетина. Интерпол добави Игнатова в листата с най-издирвани бандити.

В алената бюлетина написа, че българката се търси за " машинация, в това число увреждане на финансовите ползи на Европейския съюз по смисъла на Конвенцията от 26 юли 1995 година за отбрана на финансовите ползи на Европейските общности ". От своя страна Европол предложи парична премия от 5000 евро за информация, водеща до ареста на криптокралицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР