Крадци разбиват по около 1200 апартамента всяка Коледа. Това показват

...
Крадци разбиват по около 1200 апартамента всяка Коледа. Това показват
Коментари Харесай

По Коледа: 1200 апартамента разбити, а МВР-то търси полицаи

Крадци разрушават по към 1200 жилището всяка Коледа. Това демонстрират цифрите на Министерство на вътрешните работи за предходните години, написа "Монитор ". От тях се вижда, че единствено за дните към празниците в страната се взломяват сред 1000 и 1200 жилища.
Бройката е двойна спрямо целия предишен месец ноември, когато общо всички нападения са към 600. От полицията поставят старания всяка година, с цел да понижат цифрата, само че тя си остава съвсем константа. Причината е, че където се концентрират униформени, там съвсем няма кражби. За сметка на това се нападат кварталите, където полицейското наличие е по-малко.
"Няма по какъв начин да следим за публичния ред, да пазим домовете от крадци, да следим за извършители на пътя и да си вършим всички други съществени задания по едно и също време. Разпределяме полицейските сили оптимално добре, с цел да можем да покрием всичко, само че не сме всесилни ", обясниха от "Национална полиция ".
Въпреки това от там подсигуряваха, че още веднъж в празничните дни ще има непрекъснати полицейски патрули по кварталите в страната, с цел да пазят домовете на хората, защото битовите закононарушения, в които влизат и кражбите, са главният проблем, поради който е подложено на критика министерството. Само за година взломните обири са над 10 хиляди От домовете - близо 9 хиляди, от офисите са над 700, а от магазините - 7740.
От министерството разясняват, че редиците на Министерство на вътрешните работи се нуждаят от още най-малко 5000 служители на реда, за които е разгласен конкурс. Дупката съставлява и 10 % от щата на цялото министерство.
Най-много служители на реда се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е разгласен за 306 патрулиращи служители на реда, 50 пътни служители на реда, 50 оперативни служащи и 15 проверяващи. На уеб страницата на Министерство на вътрешните работи се вижда, че единствено предходната седмица е разгласен конкурс за 112 нови чиновници в Столична дирекция на вътрешните работи - старши служители на реда и младши пътни служители на реда.
Интересен факт в цифрите е, че половината от разкритите обири са осъществени от дами, или общо 3146. Те са и хванати, а огромна част от тях по-късно са освободени. Общо 318 дами са били регистрирани за набези в жилища, от които са си тръгнали с пари, злато и техника. Впечатление прави, че джебчийските обири, които са 480 за годината, са осъществени от малко над 200 дами. Останалите апаши са били мъже, каквато наклонност до неотдавна не се забелязваше.
"Мъжете и дамите си сменят функциите, тъй като към този момент всеки е наясно, че жена от някой етнос в мола е джебчийка, а подозрителен мъж около входа, че е апаш. Затова се следи едно разбъркване в престъпния свят. Мъжете стават джебчии, а дамите се катерят по терасите, разрушават дограмите и крадат каквото намерят ", обясниха проверяващи. Те разясниха, че през последната година се следи и скок на този вид закононарушения, осъществени от чужденци. Общо 136 са кражбите, за които като причинители са регистрирани главно чужденци от сирийски и арабски генезис.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР