Крадци отмъкнаха скулптура за 10 бона от центъра на София!

...
Крадци отмъкнаха скулптура за 10 бона от центъра на София!
Коментари Харесай

Крадци отмъкнаха скулптура за 10 бона от центъра на София!

Крадци отмъкнаха статуя за 10 бона от центъра на София! И това се е случило навръх женския празник – 8 март. Може би някой благодарен брачен партньор е решил да направи необикновен и неповторим подарък на своята половинка! Едва ли някой от столичани не е виждал чудноватата бетонна статуя на актуалния художник Иван Мудов. Е, който видял – видял! Защото тя е била открадната от тротоара на столичен бул..

В момента пред галерията е залепена записка, обявяваща, че скулптурата е в неопределеност от 8 март.

Странната творба се назовава „ Емпеш-пипи “, което безусловно на френски значи „ ограничител за пикаене “. Връзката с Франция не е слуайна – за изработката на статуята актьорът се е въодушевил от градската среда на Париж. Специални структури ще попречат на решилия да уринира върху нея – струята незабавно ще почне да пръска назад към него.

„ В някакъв смисъл скулптурата изземва функционалностите на държавен орган, да вземем за пример служител на реда. Вместо да глоби с санкция пикаещите по ъглите, хванати в крачка, или да им споделя: „ Спри, недей! “, ги санкционира и възпира по различен метод. И по този начин неодушевеният предмет придобива една изключително наситена властова зареденост “, изяснява повече кураторката на изложения Бояна Джикова.

За художника творбата, която коства цели 10 хиляди лв., символизира политическа рецензия. Но също и социална.

„ Творбата съставлява рецензия и към настройките към скулптурите в обществена среда. Хората всеобщо чупиха и драскаха върху МОЧА, като че ли е вуду кукла “, добавя Джикова.

Вървящ по тънката линия на законното и противозаконното, създателят на творбата е бил задържан неколкократно в чужбина заради пърформансите си. През 2001 година да вземем за пример актьорът застава в средата на кръстовище в Грац, Австрия, облечен като служител на реда регулировчик от България. Маскираният „ служител на реда “ дава пътни инструкции и водачите по инерция стартират да ги извършват. За различен план Мудов се преобразява в бедняк и обикаля улиците, събирайки от хората отпадък за пари.

 

Източник – HotArena

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР