Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат

...
Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат
Коментари Харесай

Няма измъкване: Лепенка на кръчмата казва, дали да ядем в нея

Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат документ „ Етикет за качество “, който да бъде издаван на тригодишен интервал и ще се връчва от министъра на туризма и ще бъде непринуден. Това е записано в подложените на публично разискване към този момент месец промени в Закона за туризма, написа Монитор.
Сертификатът ще е спомагателна гаранция за качество на услугите в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически сътрудници, написа в текста на препоръчаните промени. Сертификатът ще бъде със период на годност 3 години от датата на връчването му. Отличените с етикета за качество ще бъдат проверявани годишно от комисия, избрана от министъра на туризма, и при открити нарушавания издаденият „ Етикет за качество “ ще се обезсилва. Критериите, изискванията и редът за издаване на доброволния документ, както и преимуществата за туроператорите/туристическите сътрудници и за туристическите обекти, сертифицирани с етикет за качество, ще бъдат открити в разпоредба, издадена от министъра на туризма.
Със законопроекта се уреждат правила за регистриране на ски учебните заведения в Националния туристически указател. Детайлно е написано кои са лицата, които могат да правят активност като ски учебно заведение, както и нужните документи за пускане на процедура по узаконяване. Режимът по узаконяване е с облекчени условия, като е планувано заявление-декларацията да се преглежда от избрани от министъра на туризма длъжностни лица, които с стимулирано предложение да оферират разкриване на процедурата по узаконяване на ски учебното заведение, в случаите когато документите дават отговор на условията.

След разкриване на процедурата комисия ще прави инспекция на място, в която се включват и представители на Министерството на образованието и науката и на Министерството на младежта и спорта. С измененията се регламентират общите условия за вписването им и узаконяването на учебните заведения. Те са общо 4, като измежду тях са съществуването на личен състав с изискуемата професионална и езикова подготовка и обезпечени подобаващи съоръжение и условия за образование по снежни спортове според условията на наредбата.
С измененията се планува още регламентиране на статута на националните курорти, и се уголемява и детайлизира правната уредба във връзка с използваните критерии и условията към активността им. В редакцията на закона, с допълнение в дефиницията се позволява с изключение на селищните формирания с национално значение, и други курорти от национално значение, избрани за такива по реда на Закона за здравето, да бъдат оповестени за национални курорти. По отношение на лицата, които ще правят активност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, е регламентирана насърчителна мярка да получават административни услуги по Защитена територия в периоди, по-кратки с една втора от плануваните. Освен това държавното управление ще приема разпоредба за националните курорти по предложение на министъра на туризма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР