КПКОНПИ за втори път установи конфликт на интереси в район

...
КПКОНПИ за втори път установи конфликт на интереси в район
Коментари Харесай

„Демократична“ кметица назначила дъщеря си

КПКОНПИ за повторно откри спор на ползи в регион “Красно село”
Наложена ѝ е санкция от 5 000 лв., има да заплаща и 15 000 лева, тъй като си писала хонорар по европроект

Обяснението ѝ: Нямало фрагменти

Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри второ решение за определяне на спор на ползи за кметицата на столичния регион “Красно село” Росина Станиславова от “Демократична България”. Като началник на план, финансиран с европари, тя е сключила трудов контракт с щерка си, по тази причина комисията є постанова санкция от 5 000 лева

По плана “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3” регион “Красно село” е следвало да получи безплатна помощ до 365 700 лева На 15 май 2020 година в уеб страницата на общината е оповестено известие за набиране на сътрудници. Три дни по-късно - на 18 май 2020 година, е постъпило заявление от дъщерята на Станиславова, с което моли да бъде назначена на оповестената служба. Още същия ден майка є резолира заявката “за назначение на 8-часов работен ден”, а дъщерята е утвърдена от Комисия по плана в състав, избран от самата кметица.

На 8 юни 2020 година е подписано в допълнение съглашение, с което работният ден и възнаграждението на дъщерята се понижават на половина, а на 10 юни 2020 година трудовият контракт е преустановен.

На чуването на Росина Станиславова пред комисията, тя е декларирала, че е назначила щерка си, поради липса на задоволителен брой хора към оня миг, които да поемат административните процедури по осъществяването на плана, поради пандемичната конюнктура. След набиране на сътрудници, трудовият контракт на щерка є е бил преустановен.

Както писа “Труд”, на 9 юни т. година КПКОНПИ към този момент наказа за спор на ползи кметицата на “Красно село”. Тогава бе открито, че по същия европроект за патронажна грижа Станиславова е определила сама себе си като началник, сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по плана. Наложена є бе санкция от 15 000 лева и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9 981, 46 лева Първото решение обаче още не влезнало в действие и по тази причина “демократичната” кметица не е отстранена от служба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР