КПКОНПИ установи конфликт на интереси за двама общински съветници –

...
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за двама общински съветници –
Коментари Харесай

КПКОНПИ глоби общинар – работил за… майка си

КПКОНПИ откри спор на ползи за двама общински съветници – в Общински съвет-Стара Загора и в Общински съвет – Хисаря. Производствата против двамата са почнали по сигнали. Наложена им е санкция в общ размер на 20 000 лева

По отношение на Янко Янков – общински консултант в Стара Загора (мандат 2029-2023 г.), е открито, че той е осъществил три броя спор на ползи. Участвал е в гласувания в Общински съвет (ОбС) – Стара Загора, на 14.09.2020 година, на 24.09.2020 година и на 29.10.2020 година, като е внесъл и подкрепил решения за понижаване на таксите и унищожаване на лихви за интервала на изключителното състояние на фирми-наематели на рекламно-информационни детайли.

По този метод той е осъществил полза за обвързвано с него лице – неговата майка, която е едноличен притежател на капитала и шеф на рекламна организация. Правилното и законосъобразно държание би било Янков да си направи самоотвод при осъществяване на служебните си отговорности в трите случая, които касаят компанията на обвързваното с него лице и обуславят съществуването на частен интерес. Наложена му е санкция в размер на 15 000 лева

На същото съвещание КПКОНПИ откри спор на ползи за Бойко Гавраилов, общински консултант от ГЕРБ в Хисаря (мандат 2019-2023 г.), който е и ръководител на Постоянната комисия по стопанска система, бюджет, финанси, антикорупция и спор на ползи в Общински съвет. На 17.06.2021 година той е дал своя вот „ за “ отсрочване на разискването на отчет за несъответственост на различен общински консултант.

В хода на инспекцията е открито, че Гавраилов и другият общински консултант са имали общи сдружения от 2005 година и по този метод е налице трайна икономическа взаимозависимост сред двамата, което ги прави свързани лица по смисъла на закона. Упражнявайки правото си на глас, вместо да се самоотведе от съответното гласоподаване, Гаврилов осъществя спор на ползи в частен интерес за обвързвано с него лице. По този метод се слага под въпрос безпристрастното и обективно практикуване на пълномощията му. Наложена му е санкция в размер на 5 „ 000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР