КПКОНПИ установи конфликт на интереси спрямо изпълнителния директор на МБАЛ

...
КПКОНПИ установи конфликт на интереси спрямо изпълнителния директор на МБАЛ
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Директорът на болница „Лозенец“ сключил договор сам със себе си

КПКОНПИ откри спор на ползи по отношение на изпълнителния шеф на МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД доцент доктор Радосвет Горнев.

Производството против него стартира по сигнал, в който се твърди, че доцент Горнев е дал своя вот в своя изгода на съвещание на Съвета на шефовете на болничното заведение и че на 9 юли тази година е подписал в допълнение съглашение към трудовия си контракт, едновременно в качеството на „ шеф “ и „ чиновник “, т.е. самичък със себе си.

След като са изискани документи от болничното заведение и от здравното министерство, е открито, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, доцентът е упражнил пълномощия по работа в собствен частен интерес. На въпросното заседание е дал своя вот „ за “ личното си освобождаване като шеф на Клиниката по хирургия към МБАЛ „ Лозенец “ и назначението си като лекар-хирург, в нарушаване на закона. Установено е и че е подписал в допълнение съглашение по едно и също време в качеството си на чиновник и на изпълнителен шеф. По този метод, чрез договаряне самичък със себе си, той е получавал заплащане.

От Антикорупционната комисия акцентират, че и при двете дейности той би трябвало да си направи самоотвод от осъществяването на съответно пълномощие или обвързване по работа, като уведоми органа по избора или назначението си. Вместо това, доцент Горнев е работил в собствен частен интерес, което е и съображение за съществуване на спор на ползи.

С решението на КПКОНПИ му е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева. Това решението обаче не е дефинитивно и може да се апелира. Така то не е влезнало в действие и не може да бъде съображение за освобождение от служба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР