КПКОНПИ ще внесе в Софийски градски съд искане за възобновяване

...
КПКОНПИ ще внесе в Софийски градски съд искане за възобновяване
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска възобновяване на 346 дела, след като съдът на ЕС се произнесе по казуса с проф. Кадурина |

КПКОНПИ ще внесе в Софийски градски съд искане за обновяване на 346 каузи в съдилищата в страната за лишаване на нелегално добито имущество. 

Те са били спрени, поради отправено питане до Съда на Европейския съюз, касаещо сходството на българския закон за лишаване на нелегално добито имущество с европейското право. 

Запитването е обвързвано с Директива на Екологичен потенциал и Европейски Съюз за конфискация на средства и облаги от незаконна активност и дали тази инструкция следва да се ползва в производството за лишаване на нелегално добито имущество, прецизират от комисията на Сотир Цацаров. 

На 28 октомври Съд на Европейския съюз в Люксембург разгласява решението си по преюдициалното питане, отправено от арбитър Петя Алексиева от Софийски градски съд по дело, формирано от КПКОНПИ за лишаване на нелегално добито имущество. Става дума за с източване на пари от ВМА, който избухна през 2015 година и докара до оставката на починалия към този момент някогашен началник на ВМА ген. Стоян Тонев като народен представител и ръководител на здравната комисия в Народно събрание. Оставка от военна болница подаде и проф. Мирослава Кадурина, която също бе упрекната. 

През 2015 година Военноокръжна прокуратура София е уведомила КПКОНПИ за повдигнато - Кадурина, началник на Катедра по дерматология, венерология и алергология към ВМА, за това, че за интервала от 29 ноември 2004 година до 10 септември 2014 година е направила дейности, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ служебни пълномощия, за да набави имотна полза за себе си и за „ ДЕРМА ПРИМ МК “ ООД - сдружение, в което е мажоритарен съучастник. Наказателното произвеждане понастоящем е висящо пред Софийски боен съд. Въз основа на уведомлението от прокуратурата Комисията е образувала инспекция във връзка с обвинената, в границите на която е открила доста противоречие сред имуществото й и това на нейния брачен партньор, от една страна, и техните приходи, от друга. Така на 18 януари 2017 година КПКОНПИ е предявила в Софийски градски съд иск за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество, в това число и от юридически лица, следени от ответницата, измежду които и „ ДЕРМА ПРИМ МК “ ООД. На 02 април 2019 година арбитър Алексиева е спряла производството по делото против Мирослава Кадурина и е отправила запитването до Съда на Европейския съюз. 

В решението си от 28 октомври 2021 година Съдът на Европейски Съюз отбелязва, че висящото пред Софийски градски съд произвеждане по конфискация е гражданско и че вътрешното право планува, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право. Производството по ЗПКОНПИ се концентрира върху имуществото, за което се твърди, че е добито нелегално, и се организира без значение от възможното наказателно произвеждане против хипотетичния причинител на закононарушенията, както и от възможна неоправдателна присъда за него. Съдът приема, че въпросната Директива би трябвало да се пояснява в смисъл, че тя не се ползва за правна уредба на страна - членка, според която националният съд постановява конфискация на нелегално добито имущество в границите на или след произвеждане, което не се отнася до установяването на едно или няколко закононарушения. Според съда, директивата открива единствено минимални стандарти и всяка страна - членка може да планува във вътрешното си законодателство и други разпореждания, при които нелегално добито имущество може да се лишава в режима на така наречен „ гражданска конфискация “, без значение от развиването и резултата на наказателното произвеждане.

В резултат на преюридициалното питане, отправено от Софийски градски съд, се стигна до прекъсване на общо 346 каузи в съдилищата в страната, по които КПКОНПИ претендира лишаване на нелегално добито имущество. След решението на Съда в Люксембург, че българският ЗПКОНПИ е в сходство с правото на Европейски Съюз, Комисията ще внесе неотложно претенции за възобновяването им.

Това е второто решение на Съда на Европейски Съюз по отправено преюдициално питане от Софийски градски съд. На 19 март 2020 година, по питане от арбитър Катерина Енчева, отново по отношение на сходството на българския закон с правото на Европейски Съюз, Съд на Европейския съюз постанови решение, съгласно което отнемането на нелегално добито имущество не е обусловено от наказателно произвеждане, приключило с влезнала в действие неоправдателна присъда. Въпреки това постановено решение, бе отправено и второто преюдициално питане, директна последица от което бе прекъсването на посочените 346 каузи в цялата страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР