КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси проф. Димитър Буланов в

...
КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси проф. Димитър Буланов в
Коментари Харесай

Проверяват за конфликт на интереси проф. Буланов от борда на Александровска |

КПКОНПИ ревизира за спор на ползи проф. Димитър Буланов в качеството му на и член на борда на УМБАЛ „ Александровска “, оповестиха от комисията на Сотир Цацаров. 

Поводът са медийни изявления в „ Капитал “ и „ Факти.бг “, съгласно които - до момента в който е бил изпълнителен шеф, а в този момент член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал подписани още и цивилен контракт, и трудов контракт с УМБАЛ „ Александровска “. Предмет на инспекция ще са основанията за тези контракти, полученото заплащане, както и възможното съществуване на частен интерес в тази тенденция, прецизират от КПКОНПИ. 

Конфликт на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. 

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. 

За проф. Димитър Буланов спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в медийни изявления, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.

Според следствието на " Капитал ", откъдето се базират на протокол от Търговския указател, ръководителят на съвета на шефовете на УМБАЛ " Александровска " проф. доктор Димитър Буланов е заемал по едно и също време пет длъжности.

Документът потвърждава, че Буланов е бил по едно и също време самостоятелен член и ръководител на борда на УМБАЛ " Александровска ", за което е получавал заплащане, съветник на болничното заведение по цивилен контракт и чиновник на същата болница на трудов контракт, само че в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и учител в този факултет, а " Александровска " е университетската болница към него.

По-късно новината потвърди и служебният заместник-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров:

„ Излезе, че проф. Буланов има правни отношения с болничното заведение. Има два контракта - един трудов и един цивилен. Това е проблем, тъй като той, като самостоятелен член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки ”, изясни той, представен от Нова тв.

Софийският градски съд за следващ път спря вписването на промяната на борда на Александровска болница по искане на доктор Буланов, който апелира освобождението си заради несъответственост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР