Който не е живял в тоталитарна епоха и тоталитарна система

...
Който не е живял в тоталитарна епоха и тоталитарна система
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Нашето нещастие тръгва от 9 септември 1944 г.

Който не е живял в тоталитарна ера и тоталитарна система не може да си показа какъв брой цялостен беше натискът върху личността. Това съобщи проф. Кирил Топалов в ефира на " Дарик ".

" Хората на културата най-остро понасяха тази идеологическа преса, която стоеше върху човек. Защото елементарния служащ, даже и част от другата интелигенция, усещаше този терор, само че някак си, сякаш по-леко го понасяше. Интелигенцията обаче, която познава историята, която познава идеологиите и историята на идеологиите, която познава историята на духовността на човечеството - за нея беше огромно мъчение това ", разяснява той.

“Идеологии постоянно ще има. Човечеството без идеологии не може да живее. Лошото е, че доста постоянно, когато излизаш от една идеология, ти неумишлено можеш да влетиш в друга, която в някои връзки да е по-добра от предходната, само че в други да е по-лоша. От тук идва този дисбаланс и хората се питат “Кое е по-добро - това което беше или това, което е в този момент? ”. Някои даже нямат и разбиране какво значи тъкмо народна власт ”, изясни професорът.

“Нашият нрав е много деформиран още по времето на Oсманското господство. Забележете, че не използвам думата иго ", вмъкна професорът и изясни разликата сред думата иго и това да попадаш в рамките на реформирана империя от XVIII и XIX век и продължи “Тогава се основава тази българска философия “мразим да умрем, умрем да ненавиждаме ". Богатия, напредналия, образования, лидера е бил колкото обект на удивление, толкоз и обект на ненавист ”, обясни проф. Топалов за образуването на българската буржоазия и отношението към нея в периода преди освобождението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР