Който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще

...
Който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще
Коментари Харесай

Асен Василев за протестите срещу бюджета: Който вика, няма да получи пари

„ Който желае и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който създаде действителен артикул “ – това разгласи финансовият министър Асен Василев в подтекста на митинги на разнообразни синдикати против проектобюджета за 2022 година Той влиза на второ четене в Народното събрание тази седмица.

В изявление за bTV вицепремиерът даде образец с протестиращите експерти от музеите и галериите в България. Те бяха насърчени от Националната федерация “Култура “ към КТ „ Подкрепа “ да затворят в границите на час на 22 февруари поради „ обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет “.

„ Ако кажем, ще променим всичко за 1 месец, няма да стане. Всички пари са заложени против действителен измерител, дейности и резултат. Примерно даваме 100 милиона за действия в учебните заведения за спорт и изкуства. Парите за музеи са 12 милиона, само че с тях няма да вдигнем заплатите на всички уредници, а единствено на тези, които създадат експозиции, изложения и така нататък “, сподели Василев в предаването „ Лице в лице “.

Той се обърна и към чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които стачкуват с искане за 20-процентно нарастване на заплатите. „ Когато има промяна в дадена система, тогава има нарастване на заплатите. Говорих със Синдиката на огнеборците, имахме добър диалог, те са минали през сходна промяна през 2011 година Говорим с Министерство на вътрешните работи и дружно с тях в Министерството на финансите вършим разбор. В момента, в който е приключен анализът и е ясно – ето това е инвестицията, това са параметрите – ще имаме смяна “, изясни той. „ Това би трябвало да се огледа, то не е безпределно дълъг развой, а лишава от няколко седмици до месец “.

Пътният отрасъл също се оплака, че в Бюджет 2022 няма заложени средства за погашение на пътните поправки по договорите за настоящ ремонт и поддържане през предходната година. Строителите претендират за неизплатени от страната над 800 милиона лв. за към този момент свършена работа. Те оповестиха, че пътищата били „ пред колапс “, само че МФ не им дава пари.

„ Пътищата са направени по контракти, направени с възлагания 10 пъти над себестойността на контракта, направени без позволения за градеж. И те (б.а. - строителите) са отговорни, тъй като са страна по контракта. Министерство на регионалното развитие и МФ ще огледат договорите - кои са били в рамките и параметрите, и въз основата на това ще тръгне разплащането. Тези хора би трябвало към този момент да са наясно, че разпоредбите са други – транспарантни търгове и който даде най-евтина цена, той печели “, сподели Василев.

Попитан по какъв начин ще се намерят други хора, които да строят и да изпълнят заложените в бюджета пътища, мостове и тунели, министърът съобщи: „ Има задоволително компании в Европа и в света, които да дойдат и да строят. Нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по разпоредбите. Има комисия, която ще види какво е свършено и ще заплати единствено за това, което е свършено по разпоредбите “.

Вицепремиерът разгласи, че даже Иван Гешев да не беше основен прокурор, властта още веднъж щеше да предложи орязване на 20 милиона лв. от бюджета на прокуратурата, с цел да ги даде на Българска академия на науките. Самият Гешев се оплака от тези дейности на ръководещите, които „ пречели “ на Прокуратура на Република България да си прави работата в битката против проведената престъпност.

„ България заплаща 0,7% от Брутният вътрешен продукт при приблизително за Европейски Съюз 0,3% за правосъдна власт. Ако го нямаше Гешев, най-вероятно отново щеше да има понижение, тъй като прокуратурата не е ефикасна. Няма значение кой е основният прокурор, има значение какво прави прокуратурата, а тя не си прави работата по отношение на корупцията по високите етажи на властта “, сподели Василев.

Очаквайте още информация.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР