Който има градина, знае колко усилия са нужни, за да

...
Който има градина, знае колко усилия са нужни, за да
Коментари Харесай

Вековната традиция, с която швейцарските фермери се грижат за алпийския пейзаж

Който има градина, знае какъв брой старания са нужни, с цел да се поддържа тя. Представете си обаче, че би трябвало да косите тревата високо в планината.

Швейцарски фермери имат остаряла традиция - косене на дива трева. Фермерите се катерят по най-стръмните скатове и косят на ръка. В Германия и Австрия тази процедура от дълго време е отминала, тъй като е прекомерно мъчно и рисково. Тогава за какво продължава да се случва в швейцарските Алпи?

Фермерите там поддържат поляните на труднодостъпни места на 1500 метра височина.

“Така сме израснали. И като деца го правехме. Тук сме откогато можем да ходим”, споделя Зеп Хергер в предаването “Евромакс” на “Дойче Веле”. За тази активност се изискват мощ и доста добра физическа форма, само че трудът си коства. “Тук има и цветя. Гледката е доста хубава. Косенето оказва помощ и на растенията на продължат да растат”, изясни фермерът. Неговата фамилия се занимава с тази активност от генерации. Често фермерите са се биели за тези поляни, само че правилото гласи, че който пръв окоси тревата - тя остава за него.

Приятелите на Зеп постоянно му оказват помощ. За превозването на сеното е нужно особено въже. Тази година Зеп е обработил 3 хектара и е събрал 6 тона плява. “Какво е Швейцария без превъзходните си пейзажи? Ако не сме ние, това място ще наподобява друго след 20 години. Тогава няма да има доста туристи, които да въздишат по хубостта на планината”, споделя още фермерът.

През лятото кравите също оказват помощ тревата да се подкъсява. Докато те са на паша Андреа - брачната половинка на Зеп Хергер, преработва млякото и го прави на сирене. А Зеп се грижи за готовото сирене. Температурата в помещението би трябвало да е непрекъсната. В първите 12 дни питите би трябвало да се въртят, с цел да не мухлясват и да нямат пукнатини. Всяка година двойката създава 5 тона сирене.

Още по тематиката гледайте във видеото. То е част от предаването „ Евромакс “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР