Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите,

...
Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите,
Коментари Харесай

Радев гневен: Реформа в службите не означава да се смени ръководството им с наши хора от записа

Който има упоритостта да реформира службите, би трябвало да познава законите, структурата, дилемите и функционалностите им, както и метода им на взаимоотношение с задграничните сътрудници.

 

Това съобщи пред публицисти по време на Солунския интернационален панаир президентът Румен Радев в отговор на въпрос на Българска национална телевизия по отношение на предлагането на ПП-ДБ шефовете на служби да се назначават от министър-председателя.

Реформа не значи да смени управлението с така наречен наши хора от записа (на срещата на ПП) - желая да видя какво оферират, тъй че в случай че имат някакви хрумвания, да ги сложат на масата, разяснява президентът.

" Ще ви дам един образец: Това управление на ДАНС получи предходната година премията " Джордж Тенет " от Съединени американски щати, която се дава единствено един път годишно и единствено на една страна за извънреден принос за националната сигурност на Съединени американски щати и на нашите съдружници. И в този момент излиза, че тези, които желаят да вършат промяна, т.е. да обезглавят службите, желаят да отстранен това управление. И по този начин обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се схванат когато приказват за координиране с посолствоТО, те в действителност против посолствоТО ли потеглят? ", уточни той, очевидно сърдит.

Държавният глава разяснява и подадената оставка на някогашния към този момент основен секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

" Човек с достолепие и чест, който не може да следи по какъв начин под него се унищожава системата и по какъв начин се вършат назначения, единствено с цел да удовлетворят сюжета от записа. В същото време той да няма никакво въздействие, а да носи отговорност за това. Мисля, че това не е почтено и той постъпи по най-достойния метод ", означи Радев.

 

Президентът сподели още, че по време на " Мача на вярата " с премиера Николай Денков са разискали редица значими провокации пред страната

" Надявам се държавното управление да постъпи оптимално умно, тъй че да ръководи в полза на България и българските жители ".

Румен Радев чака изчерпателен разбор за действието на локалните управляващи и страната по отношение на естествените бедствия. Президентът уточни още, че системата за ранно предизвестие е трябвало да стартира да работи в България от 1 септември.

" Когато се случи наводнението в Карловско, спомнете си по какъв начин изглеждаха тези села, с какъв брой дървена маса по дворовете на хората. В Карловско нямаше жертви, само че от първите часове там бяха мобилизирани армията, пожарна и Министерство на вътрешните работи, модулни екипи, екип от София, хеликоптер, министри. При едно такова злополучие най-важно е избавяне на човешкия живот, готовност на всички институции, по-късно обезпечаване на естествени условия на битие, недопускане на болести и епидемии ", разяснява Радев пред публицисти.

 

България и Гърция се трансфораха последователно в стратегическа ос на непоклатимост, която дава вероятност за стабилно развиване на целия район. Сега е моментът България и Гърция да извлекат икономическия най-много от това стратегическо партньорство, съобщи президентът, който прегледа българската палата на Солунския интернационален панаир и даде къс брифинг за българските медии. По-късно президентът посрещна на българския щанд и президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Участието на България като почетна страна на такова влиятелно интернационално ревю е съществено самопризнание за повишения стопански и теоретичен капацитет на страната ни поради обстоятелството, че в тази роля в предходни години са били мощни стопански системи като Съединени американски щати, Индия, Германия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), означи Румен Радев.

Той уточни, че с изключение на с обичайни браншове за България като хранително-вкусова индустрия, туризъм, превоз, машиностроене, тази година фокусът на представянето ни е върху високотехнологичното лице на България в региона на ИТ, изкуствен интелект, самостоятелни системи, космос, зелена и цифрова стопанска система, научно присъединяване, обучение и нововъведения.

Румен Радев благодари на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу за проявения интерес към България. Това е една голяма опция ние да задълбочаваме нашето стратегическо партньорство в редица области от съвместен интерес, сподели българският държавен глава.

Радев уточни, че отличните връзки на най-високо политическо равнище способстваха да се развият стратегическите партньорства в редица области от съвместен интерес.

Президентът акцентира, че е доста значимо да продължава приемствеността сред другите държавни управления на България. Той уточни, че досега разнообразни държавни управления са работили за това да има интерконекторна връзка, за присъединяване на България в терминала за полутечен газ в Александруполис, за това да се инициира мултимодалният транспортен кулоар сред Егейско и Черно море, за реализирането на високоволтовата връзка сред енергийния комплекс " Марица-изток " и " Неа Санта ". Той означи, че служебното държавно управление в къс интервал е съумяло да надгради това, подготвяйки значими меморандуми като този за присъединяване в ръководството на пристанището в Кавала.

" Това са стратегически за страната ни планове, които носят освен директни стопански изгоди. Те ни трансформират във значим районен фактор и аз чакам институциите в България да консолидират тези старания по този начин, че тези планове да се осъществят. За мен е доста значим фактът, че новото постоянно държавно управление споделя същият стратегически взор за тези значими планове и имам уверението на министър-председателя, че меморандумите, които приготви служебното държавно управление ще бъдат подписани в най-скоро време, това е значимо за страната ни ", сподели президентът.

Румен Радев сподели, че чака планът за наблюдаване от Космоса, включен в Плана за възобновяване и резистентност, да бъде надведомствен център, който да следи цялата територия на страната в действително време, тъй че да управляваме процесите по-добре.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР