Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин,

...
Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин,
Коментари Харесай

Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?

Kойто го ухапе кърлеж, би трябвало да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик. Такъв съвет даде в ефира на Българска национална телевизия шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев , до момента в който говореше за западнонилската тресчица.
По тематиката с тази тресчица, професорът предизвести, че комарите хапят и през тениска, тъй че който желае да се опази същински, би трябвало да постави най-малко две, което е немислимо в лятната горещина. Той предложи като естествени репеленти срещу комарите лавандулата и ментата.
Според представена от специалиста статистика, в цяла Европа има 46 случая на западнонилска тресчица през тази година – приказваме обаче за фаза на заболяването, при която има очевидни признаци, тъй като в голям % от случаите тя протича без никакви забележими признаци и затруднения. 9 са били в Гърция, като там има четирима умряли, един човек е умрял и в Румъния.
Интересен исторически факт е, че в България западнонилската тресчица е открита за пръв път през 60-те години на XX век.
По отношение на ентеровирусите, които предизвикват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев съобщи, че е най-важна хигиената на ръцете. Той предложи на майките да не употребяват за децата си спиртни кърпички, тъй като спиртът не убива тези вируси, а да употребяват кърпички с хлорхексидин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР