Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи

...
Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи
Коментари Харесай

Бустерната доза е най-важната за Омикрон, убеден Кантарджиев

Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За това прикани пред Нова телевизия проф.Тодор Кантарджиев, съветник по имунизация към Столичната община.

Той акцентира, че за Омикрон най-важното е човек да има бустерна доза. 75% си предпазен, в другите проценти преболедуването е по-леко, разясни специалистът.

Кантарджиев посъветва тези, които в този момент вземат решение да се имунизират, да го създадат в точния момент, с цел да се избегнат опашки и скупчвания на хора. По негови думи има доста места в София, където това може да се направи. Той уточни, че 45% от столичаните към този момент са имунизирани.

Кантарджиев съобщи, че до момента в който НЦЗПБ не удостовери за наличието на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук.

Относно заплахата от появяването на грип и Делта вид на COVID-19, с изключение на Омикрон, проф. Кантарджиев съобщи, че и да се явят случаи на грип, няма да е трагедия и вест.

Според него ще имаме случаи през февруари, само че те няма да са доста. По негови думи Омикрон ще измести Делта, както е станало във Англия, защото новият вид е много по-инфекциозен. Във Англия има доста имунизирани, и то най-вече с две на AstraZeneca, те към този момент си поставят бустерна, тъй като единствено с двете дози отбраната не е огромна, посочи Кантарджиев.

Той уточни, че когато има висок % болни, се подвига и процентът на хората, влизащи в болница. Много зависело и от междинната въраст на популацията, а ние сме с по-възрастно население. Това по негови думи е риск за здравната ни система.  " Омикрон се популяризира бързо, не трябва да се неглижира. Натоварва се незабавната помощ и лекарите на първа линия ", предизвести Кантарджиев.

Според него след седем месеца на " нищо неправене " всяка мярка е потребна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се имунизират със 75 лв.. За него ограниченията просто би трябвало да се съблюдават - маски, отдалеченост и уединяване на болните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР