Коя е тяЕва Янева е една от най-добрите български волейболистки

...
Коя е тяЕва Янева е една от най-добрите български волейболистки
Коментари Харесай

Ева Янева от Франция: Голямата криза ще е следващия сезон

Коя е тя
Ева Янева е една от най-хубавите български волейболистки през този век. Родената на 31 юли 1985 година състезателка играе на поста посрещач. В кариерата си е носила екипите на ЦСКА, „ Стинол “ (Липецк), „ Кан “, „ Омичка “ (Омск), „ Динамо “ (М), „ Джапан Тъбакоу Марвълъс “ (Нашимония), „ Динамо “ (Казан), ЦСМ (Букурещ), „ Тянджин “, „ Илбанк, „ Саръйер “, „ Девелопрес Скайрес “ (Жешув) и БВК (Братислава). Дългогодишен капитан на националния тим на България. Този сезон се завърна във Франция, където носи екипа на локалния гранд „ Волеро “ (Льо Коне). Пред „ България през днешния ден “ тя описа какво се случва в страната, която е една от най-пострадалите от пандемията от ковид. Разкри по какъв начин поддържа форма и по какъв начин запълва времето си по време на карантината.

-Ева, по какъв начин се чувстваш във Франция, където е едно от огнищата на ковид в Европа?
-Аз съм добре. Първата седмица ми беше по-тежко душевен от създалата се обстановка, само че към този момент почти привикнах. Намерих своя режим за някаква физическа подготовка. С карантината нещата са малко по-сложни, само че освен за мен е по този начин.
-Какви са ограниченията взети в Южна Франция, където си?
- Под карантина сме. Сутрин от 5 до 20 ч. можем да излизаме единствено при последна нужда – за артикули, до аптека, вероятно да се помогне на човек в потребност. Имаме една препоръка, която се попълня. Пише се часът, в който си излязъл, и защо. Контролът е доста сериозен. Всички съблюдават взетите ограничения.
-При вас на юг е по-леко ситуацията. Къде са многото болни?
-В Северна Франция в Мюлуз, който е покрай Германия, доста бързо се разви епидемията. Там ситуацията излезе отвън надзор първоначално. В Париж също нещата са много съществени. Тук на юг към този момент е малко по-спокойно. Няма я и огромната суматоха. Последните числа на умрелите са стряскащи – в един ден над 800 индивида. Надявам се това да е пикът и оттук-нататък нещата да отиват към понижаване. Това в действителност е покруса. Както и президентът на Франция сподели: „ Във война сме “.



Янева е част от френския гранд „ Волеро “

-В Европа се разяснява решението да се проведат изборите в страната макар настъпващата зараза. Според доста експерти това е довело до огромния брой инфектирани. Има ли рецензия към ръководещите в страната?
-Директно няма, само че съм си говорила с мои познати и другари французи. Те са навръх това мнение, както и аз. Имам близка другарка, която живее точно в Мюлуз. Там болестта потегли малко по-рано, в сравнение с при нас. Де факто там към този момент е имало заболели и все пак те са разрешили изборите да се проведат. Тя ми сподели: „ Не мога да схвана за какво това нещо беше позволено и безусловно на идващия ден ни затвориха под карантина “.
-Какво се случва с волейболното състезание във Франция?
-В момента публично е спряно. Не е приключено. Очаква се другата седмица да се вземе някакво решение. Честно казано, имах вяра, че нещата ще се успокоят по-бързо и ще можем да доиграем мачовете, които ни остават. Все още има такава опция. Надеждата умира последна. Нещата станаха много по-сложни, защото към този момент три седмици не се играе. Да, ние упражняваме у дома кой както може. Но това е дълъг интервал от време особено за мен, която не съм първа младост (смее се). Ще ми е много тежичко, а и е рисково. Може да докара до доста травми при внезапно възобновяване на натоварванията.
-В България се взе решение шампионатът да бъде преустановен и купата отиде във лидера, което докара до неодобрение. Има ли такава възможност при вас?
-Разглеждат се всички разновидности. Ясно е, че един ще е удовлетворен, различен – не. Не знам какво ще решат. Дано е заслужено. Ние сега сме на трета позиция. За страдание, това не ни дава право на присъединяване в Шампионска лига другия сезон, което за нас не е най-хубавият вид. В последна сметка в такава обстановка би трябвало да сме по-разбиращи. Най-важно е здравето.
-Как успяваш да поддържаш форма?
-Имаме шанс, че живеем в една резиденция, която има огромен двор. Така можем да бягаме. Правим извършения, приготвяме се в домашни условия.
-Как минава денят на един професионален състезател под карантина?
-Спи (смее се). Моят ден най-малко. Спя, доколкото мога, да за ми мине времето. Правя и подготовка от 2-3 часа, тъй като просто няма какво да се прави. Това е метод да се подкрепям във форма и в психическо здраве. След това похапвам нещо, виждам филми, обаждам се на близки и познати. По 2-3 пъти зареждам телефона дневно. Това е показателно какъв брой го употребявам.
-При вас този сезон се случиха куп катаклизми. Преди пандемията бяха наводненията.
-Хората споделят, че 2020 е сложна година. Още повече, че е високосна. Явно си сподели характера още първоначално. Надявам се това да е неприятното и отсам до края й всичко да върви добре.
-Обмисляла ли си вид да се прибереш в България?
-Не. Целият тим сме тук. Първенството не е публично закрито. Още има късмет да доиграем мачовете. Освен това мисля, че е рисково да се прибирам и да пътувам. Още повече съм с колата тук. Предпочитам да се успокоят нещата, да има решение за шампионата и тогава.
-Преместиха олимпийските игри за идната година. Като състезател по какъв начин приемаш това?

-Това беше най-правилното решение. Не мисля, че някой можеше действително да се приготви за олимпиадата и да покаже най-хубавото от себе си, в случай че беше останала това лято. А това е един доста сериозен конгрес, на който всички желаят да са в топ форма. Разбира се, тежко е за множеството спортисти. За олимпиада не се подготвяш месец-два-три. Това е един проект, една стратегия, която при множеството е подготвяна с години. Психически не им е елементарно на спортистите, само че няма по какъв начин.

-Какви са персоналните ти проекти след края на този сезон?
-Искам да продължа да играя. Това ми бяха проектите и преди сезона. Смятам, че до момента в който желая и опция – усещам се добре физически – нямам причина да спирам. Оттук-нататък къде и по какъв начин ще стане, занапред ще забележим. Със сигурност идната година ще е доста по-трудна. Най-вероятно ще има финансова рецесия. Ще е мъчно да се поддържа спорта.
-Във футбола редуцираха заплатите в този момент. Има ли такова нещо във волейбола?
-Не съм чувала. Всички тимове до този миг са правилни към състезателите. Остават още няколко месеца до края на договорите ни. Предполагам, че няма да има някакъв финансов проблем. По-скоро казусът ще пристигна идващия сезон. За спорта ще остане малко късче от средствата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР